Minna Rytisalo: Lempi

IMG_20180616_095516_165.jpg

Jos olisi tiennyt, että näin käy. Jos olisi osannut kuvitella tämän loppumattoman tuskan, olisiko valinnut toisin. Missä kohdassa olisi kääntynyt takaisin, siinäkö kun katsoit ripsiesi alta ja teit solmua pakettiin, sormesi olivat pitkät ja kynsiesi vaalea puna virheetön, kun pujotit narun pään toisen alta, pyöräytit paketin ylösalaisin, olo yhtä aikaa vaikea ja helppo. Jos ei olisi päästänyt suustaan niitä sanoja, kysynyt nimeä, jos ei olisi kuullut vastausta ja siitä kääntynyt, ovesta ulos vain, ulos pihalle.
– Viljami

En muista milloin olisin viimeeksi lukenut jotain tällaista. Niin kaunista, musertavaa ja elähdyttävää tekstiä, että sen lukeminen tuntui välillä enemmän hukkumiselta. Sitä vain tajuamattaan pidätti hengitystään, kunnes oli taas vedettävä keuhkot täyteen. Minna Rytisalon Lempiä on hehkutettu (kirja)somessa sen ilmestymisestä asti, enkä enää ihmettele lainkaan miksi. Sain kirjan luettua viikko sitten, eikä se vieläkään ole päästänyt minusta otettaan.

Kirjan takakannessa on kysymys mitä on lempi?

Lempi on rakkautta, vihaa ja ymmärrystä. Sitä, ettemme koskaan ole toisillemme kokonaisia. Se on kolmen ihmisen kertomus hänestä, jonka suulla emme tarinaa saa kuulla koskaan. Lempi kertoo sodasta ja siitä kuinka pienestä kaikki lopulta voikaan olla kiinni. Kuinka hatarasti tämä maailma ympärillämme muotoutuu ja kuinka helppoa kaikki turvallinen on myös tuhota.

Erittäin vahva suositus, en usko tämän lukukokemuksen jättävän ketään kylmäksi.

2 thoughts on “Minna Rytisalo: Lempi

  1. Pingback: Jenny Offill: Syvien pohdintojen jaosto – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s