Nukutko hyvin?

Otsikossa näkyvän kysymyksen heitti ilmoille Jenna omassa instastoryssään tässä lähimmän viikon sisällä – on kevyesti päivät taas vaihteeksi sekaisin. Hän oli nukkunut yönsä hyvin, herännyt virkeänä ja voi hyvin ihmetellen, että tältäkö hyvin nukkuvista ihmisistä tuntuu aina. Siinä aamulla tarinaa tihrustaessani teki ensin mieli nauraa, kommentoida että juu en! ja sitten teki jo mieli tirauttaa kyynel, jos toinenkin. Ei, en todellakaan nuku hyvin, enkä edes jaksanut sen vertaa kommentoida, sillä takana oli jälleen yksi huonosti nukuttu yö.

Olen kärsinyt uniongelmista elänyt uniongelmaisen elämää niin kauan kun vain jaksan muistaa (ja väsyneen mielen muisti ei kovin kauas jaksa kantaa). Ihmiseksi, joka rakastaa nukkumista, nukun aivan luokattoman vähän. Jokaisen yön pyrkimyksenä olisi saada sen optimaalinen kahdeksan nukuttua tuntia, mutta usein se jää vain unelman tasolle.

Jos pitäisi nimetä yksi kysymys, jonka olen jokaisessa parisuhteessani osakseni saanut, niin se olisi seuraava: nukutko sinä koskaan? Syy siihen on myös ilmeinen, sillä oli kellonaika mikä tahansa, kun vierelläni nukkuja on herännyt, niin olen ollut hereillä. Kuten sanottua, ne kahdeksan tunnin yöunet ovat harvinen herkku, sillä heräilen satunnaisesti pitkin yötä. Joskus herään ilman mitään syytä, valvon ja nukahdan taas. Joko herään uusiksi vielä yksi kaksi kolme kertaa tai sitten jatkan unia loppuyön. Uneni on usein myös niin kevyttä, että herään porraskäytävässä juoksevaan lehdenjakajaan, naapurin itkevään lapseen tai uusimpana yllättäneeseen kuorsaavan naapurin korinaan (se taisi onneksi olla vain satunnainen yövieras, sillä ennen tai sittemmin ei ole kuulunut :D).

IMG_20180603_194916_042

Myös joka jeesuksen kevät luonnonvalon lisääntyessä aivoni säätävät itsensä valheelliseen tilaan, että ei tämän ihmisen tule nukkua ja saan vaivakseni unettomuuden. Valvoa tillitän aamuyöhön, vaikka väsyttäisi kuinka ja riipaisen nopeat unoset aamuauringon jo kohta taas noustessa uutta, virkeää päivää vastaanottamaan. Tänä keväänä onnistuin jotenkin välttämään tämän parista viikosta yli kuukauteen kestävän insomnian, mutten tiedä lainkaan miten. Toivon, että osaan samat poppaskonstit ja muut taikakeinot myös ensi keväänä ja tämä vaiva olisi mennyttä elämää.

Ni että onko enää mikään yllätys, että vakiasusteisiini kuuluu kangaskassin ja huulipunan lisäksi ne silmäpussit?

Mutta ei hätää, kyllä minäkin joskus nukun ja sit nukunkin kunnolla. Silloin, kun oikein nukuttaa, niin katkeamatonta unta riittää kevyesti 10 tunniksi, eikä silloin paljoa naapurin lapsen parkumiset unta hetkauta. Myös mökkiolosuhteissa nukun äärettömän hyvin ja herään maksimissaan kerran yössä, mutta unen uudelleen saantiin riittää vain kyljenkääntö.

Ja ei, unensaantiin ei auta huoneen tuulettaminen, villasukat jalassa, lämmin maito, liikunta, liikkumattomuus, venyttelyt, meditaatiot, seksi, selibaatti, päikkärit tai niiden väliin jättäminen, kännykättömyys, ympärikäännetyt tyynyt tai mitkään muutkaan eri paikoissa tuputetut vinkit. Ainoa mikä on auttanut, on karsean makuiset melatoniininapit, mutta niiden kanssa menee päivätkin niin sumussa, että olen mieluummin käyttämättä. Eikä kyse olisi siitä, etteikö väsyttäisi. Saatan olla kuolemanväsynyt aamulla, päivällä ja illalla, mutta heti sänkyyn päästyäni virkistyn ja odottelen unta saapuvaksi vielä tuntienkin päästä. Juuri siitä syystä otan päikkärit aina, kun vain ehdin, että saan edes vähän unta varastoon.

Entäs sinä, nukutko sinä hyvin?

13 thoughts on “Nukutko hyvin?

 1. Mulla vähän vaihtelee. Lapset tuovan oman osansa. Tai lähinnä pienempi joka saattaa öisin herättää. Olemme tosin opettaneet lapset sellaisiksi, että he ITSE tulevat meidän sänkyymme. Ei tarvitse lähteä hakemaan ja herätä täysin. Senkun nostaa meidän väliin nukkumaan. Toisinaan silti uneni katkeaa. On vessahätä tai muuten niin, että unta saa odotella jonkun aikaakin.

  Ja hormonit, ne perkeleet. Siis muutama päivä ennen menkkoja iskee yöhikoilu ja muu unettomuus. Aivan syvältä!

  Liked by 1 person

  • Lapset tuo kyl varmast oman lukunsa valvomisiin, vauvaiästä sinne teini-ikään asti.

   Ja todellakin ne perkeleen hormonit! Täällä kans nukutaan vielä tavallistakin huonommin ennen niiden alkua, helvetinmoista hommaa tää naiseus.

   Like

 2. Unettomuus on kyllä semmosta saatanaa että! Ei sitä ymmärrä ihmiset, jotka ei ite sellasena elä. Tiiän aika hyvin mitkä asiat mulla vie taatusti unen (stressi, kofeiini, alkoholi, pms, illalla syöminen) ja niihin voi(si)n ihan oikeasti vaikuttaa ite, mut sit on myös toi jatkuva rytminkääntely öistä päiviin, mikä on sotkenu loput.. Mä toivon, että kun opintovapaa alkaa niin saisin semmosen ihanan tasasen unirytmin päälle 🙏
  Mun unelmarytmi ois nukkua klo 21-5. Rakastan hiljaisia ja rauhallisia aamuja JOS ne ei johdu siitä, että on aikasin hereillä koska ei yksinkertasesti saa nukuttua.

  Notta kaikki sympatiani sulle! Ja hei nythän päivät jo lyhenee eli pimeys lisääntyy, jei 😂

  ps. Jos haluut joskus kokeilla jotain luontaistuotteita joista voisi olla apua, niin neuvon mieluusti 👍

  Liked by 1 person

  • No siis sepä se, ihmiset jotka ei ymmärrä mitä unettomuus on, on just niitä jotka puhuu huoneen viilentämisen tärkeydestä ja tyynyjen pöyhimisestä villasukat jalassa. Juuh tuota, kokeile ensin unettomuutta ja tuu sitte neuvomaan, kiitosh. :’D

   Ja tiien, että jos olisin tollasessa työssä, jossa on välillä yö- ja päivävuoroja, niin silloin en oikeasti nukkuisi koskaan. Kaikki tsempit ja sympatiat sulle, että saat joskus edes ne kunnolliset yöunet. ❤

   Hei todellakin, jo sulla on jotain ideoita mitkä auttais nukahtamaan iltaisin, niin kuuntelen kyl mielelläin! Päikkäreille nukahtaminen ei siis ole ongelma, vaan yöunet. 😀

   Like

 3. Unettomuus on kamalaa! Itselläni ongelma keskittyy lähinnä siihen, etten saa nukahdettua. Kun kerran saan unenpäästä kiinni, niin pienet heräilytkään eivät haittaa, vaan esim. vessareissun jälkeen nukahdan kyllä uudestaan. Mutta se nukahtaminen! Kuumuus on ehdoton ykkönen häiriötekijöissä, myös stressi on vienyt unet jopa viikoksi. Päässäni pyörii liikaa asioita enkä saa rauhoituttua. Lisäksi unen vievät levottomat jalat, krampit ja suonenvedot, migreeni, menkat, riitely ennen nukkumaan käyntiä, jatkuva pissahätä.

  Liked by 1 person

  • Nukahtaminen on vaikeaa myös miulla, tai siis illalla se vie tunteja tuntien perään, mutta päikkäreille nukahdan minuuteissa. Outoa. 😀

   Kuumuus on kyä yks perkele, sillon kun pitäis nukkua. Onneks ei oo ollu mitään viikkoja jatkuneita superhelteitä tänä kesänä, koska sillon ei todellakaan nukuta.

   Liked by 1 person

   • Joo se on jännä mite päikkäreille nukahtaa aina heti 😀 mut päikkäreille meneeki mielellää sillo, ku jo väsyttää paljon. Yöunille joutuu välillä menemään “koska aamulla on aikainen herätys”, vaikkei vielä nukuttaisi.

    Liked by 1 person

   • Totta tuokin! Miulla vaan käy lähes joka ilta niin, että olen aivan totaalisen väsynyt mennessäni illalla nukkumaan, mutta piristyn heti kun pääsen sänkyyn ja valvominen vaan jatkuu ja jatkuu. :’D

    Like

 4. Yhhh, tsempit. Sen enempää en osaa lohdunsanoja antaa, koska tiiän mitä pjaskaa.

  Itellä unettomuus ajoittuu useimmiten syksyyn. Ja kuten Hallamaalla nii mullakin ongelma on se nukahtaminen. Jos nukahdan nii sit posotellaan huoletta vaikka maailman tappiin. Mut siinä onki se jos.

  En osaa siis ees kuvitella miten kammottavaa heräily pitkin yötä tai kevytunisuus on. Veikkaan, että rassaa vielä enemmän kun tollasessa tilanteessa sitä syvää, oikeeta unta ei varmaan saa about ikinä!

  Liked by 1 person

  • Valvo sie syksyl, ni mie kevääl – pitäähä jonku olla aina vahtivuorossa. 😀

   Unettomuus ja nukahtamisvaikeudet on kyllä kusisinta paskaa. Itellä on yleensä se unin syvin vaihe joskus aamuyöstä/aamusta, jolloin sitten pitäisikin jo herätä. On vähä tahmeita siitä syystä aamut ja menee koko kroppa aivan sekasin, jos pitää kiirehtiä aamuisin.

   Like

 5. No en tosiaankaan nuku hyvin. En varmasti oo koskaan nukkunu hyvin, en ainakaan muista semmosta elämää, etteikö ois ollu unen kanssa ongelmia. Joskus on kausia, että nukun ihan hyvin, mutta nehän ei koskaan kestä kovin kauaa. Melatoniinia iteki käytin monta vuotta, mutta enää en pysty, ku niitä käyttäessä saa nauttia päänsärystä koko ajan. Nykyään tarvittaissa, eli pahimman unipaskan katkasuun katkasuun, käytän Opamoxin ja Ketipinorin sekotusta. 😀 Sekään ei kyllä auta, jos on oikein pahasti ihminen kierroksilla. Kyynel tähän. Joo ja mikään neuvoista ei tosiaankaan auta. Yritän opetella hyväksymään tämän osaksi elämääni. Ei tästä pääse eroon, ku ei oo kerta tähänkään päivään mennessä päässy.

  Liked by 1 person

  • Kohtalotoveri! ❤ Pitänee varmaan itsekin vaan jo ruveta hiljalleen hyväksymään, ettei tässä elämässä saa hyviä yöunia kuin harvoin ja silloin kun saa, niin ottaa niistä kaiken mahdollisen ilon ja energian irti.

   Like

 6. Pingback: Marraskuussa… – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s