Puhutaan rahasta: tilinpäätös 2018

Niin se männävuosi vierähti ja olisi aika tehdä jonkinlainen tilinpäätös rahan suhteen.

Teen joka vuoden alussa säästösuunnitelman, joka perustuu aina samanlaiseen kaavaan joka elää joka vuosi sen mukaan minkälaiset tuloni ovat vuoden alussa. Tietenkään ei voi koskaan olla varma tulojen pysyvän samana vuoden loppuun asti, mutta se on vain sitä mitä elämäksi kutsutaan. Jos jäisinkin kesken vuoden työttömäksi, en olettaisi pysyväni omissa tavoitteissani ja viilaisin niitä hieman. Viime vuonna niin ei onneksi käynyt.

Vuonna 2018 säästötavoitteeni oli 3923 euroa eli ei mikään huisin suuri summa (käsittääkseni on olemassa myös ihmisiä, jotka saavat tuon verran palkkaa kuukaudessa!), mutta fakta nyt vain on ettei minun tuloillani todellakaan kannata unelmoida säästävänsä 10k vuodessa ilman useamman tonnin lottovoittoa. Vuonna 2018 onnistuin kuitenkin siirtämään säästötililleni 6252,30 euroa eli ylitin tavoitteeni 2329,30 eurolla. Myönnän kuitenkin heti etten t o d e l l a k a a n repinyt koko säästösummaa pienistä palkkatuloistani, vaan sain tammikuussa kauan sitten unohtuneelta tililtäni n. 300 euroa sekä joulukuussa veronpalautuksia n. 2000 euroa. En siirtänyt kumpaakaan summaa kokonaan säästöön, mutta bauttiarallaa puolet kummastakin. Sen lisäksi, että laitoin rahaa säästötilille, aloin myös kesken vuoden sijoittamaan rahaa muutamaan eri rahastoon Nordnetissä 45 eurolla kuukaudessa.

img_20180131_125156_980
rauhaisa teehetki lempikahvilassa on kuin laittaisi rahaa pankkiin!

Nettotuloni olivat viime vuonna n. 20 500 euroa. Siitä summasta tietenkin meni suurin osa säästämisen lisäksi asumiseen ja ruokaan, mutta olen myös muistanut humputella! Säästäminen on minulle mukava harrastus (vaikka päämäärä onkin tällä hetkellä hieman epämiellyttävämpi n. 30k putkiremontti), mutta en halua tehdä sitä aivan täysin tosissaan ilme naamalla. Sen vuoksi laadin joka kuukaudelle oman budjettinsa jossa on erikseen heti alkuun eroteltu asumiseen, säästöön, ruokaan ja humputteluun menevät summat (toki myös kuukausittaiset muut menot!) varmistaen, että ilakointiin riittää myös rahaa, kun sitä nyt kerran palkkana saa (työttömänä yleinen humputtelu oli se vähiten tärkein). Kaiken kaikkiaan jäin, säästämieni rahojen lisäksi, viime vuotta plussalle n. 380 euron verran – jonka tietenkin siirsin lyhentämättömänä suoraan humputtelutilille uuden tilikauden alkaessa.

Koska edellisvuosi sujui vallan hyvin ja tavoite ylittyi niin roimasti, päätin nostaa tavoitetta kuluvalle vuodelle. Vuonna 2019 säästötavoitteeni on 5137 euroa. Voi olla etten siihen pääse, sillä veronpalautuksia tuskin tulee yhtä roimasti kuin edellisvuonna, mutta ei siihen maailma kaadu. Katsotaan sitten vuoden päästä, että miten smuidun kävi rahojensa kanssa, onko vielä työpaikka alla vai nostellaanko työttömyysrahoja ja säästetään taas oikeasti tosissaan ilme naamalla rahaa ruokaan.

Onko sinulla säästösuunnitelmaa, laitatko rahaa säästöön ns. pahan päivän varalle tai mahdollisien unelmien toteuttamiseen myöhemmin vai säästätkö ollenkaan?

Aiemmat postaukseni rahasta:

https://www.lily.fi/blogit/astu-harhaan/puhutaan-rahasta-ja-rahattomuudesta

https://astuharhaan.wordpress.com/2018/06/28/puhutaan-rahasta-osa-2/

 

6 thoughts on “Puhutaan rahasta: tilinpäätös 2018

 1. Hei, ihanaa, kun puhut rahasta! Munkin pitäisi puhua siitä. Mulla ei ole noin tarkasti laskettuja vuositavoitteita, mutta säästän joka kuukausi vähintään 100 euroa, ja muutenkin siirtelen ylimääräistä säästötilille, jos sitä kertyy. Pari vuotta sitten säästin tavoitteellisesti asp-tilille, mutta sinne on nyt talletettu ne erät, jotka sinne voi tallettaa, eli seuraava askel voisi olla vihdoin se asunnon ostaminen. Tuntuu vaan niin aikuiselta 😀

  Liked by 1 person

  • Rahasta on mukavaa puhua, puhu siekin!

   Miulla on semmonen tietynlainen netistä aikoinaan bongattu säästökaava, niin siinä tulee tarkat euromäärätkin sitten, haha. Itse en olisi ihan noin tarkkoihin päätynyt.

   Toi asp-tili on jotenkin vieras miulle, kun en ole ikinä siihen perehtynyt (ja nyt kai olen jo liian vanha, eikä asunnonomistaja enää sellaiseen saa ryhtyäkään uudella kierroksella?), mutta toi yllätti vielä enempi, että siellä on jokin tallennusrajakin vielä!

   Asunnon omistamisella on puolensa. Asuminen on halvempaa kuin vuokralla (ainakin täällä päin Suomea) ja asunnolleen saa tehdä aikalailla mitä lystää, mutta samalla tulee paljon enemmän vastuuta just esim. remonttien vuoksi eikä pois muuttaminen ole niin helppoa kuin vuokralta lähtiessä…

   Like

 2. Pingback: Thurénin Kaikki rahasta on jokaisen talouskirja – Kohtisuora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s