Frendit on oman aikansa tuote

Luin viikonloppuna Helsingin sanomista kirjoituksen, joka käsitteli vanhoja ysärin klassikkosarjoja Frendejä ja Seinfeldiä – tai no, Seinfeld oli lopulta pelkkä sivumaininta, sillä se keskittyi enimmäkseen vain Frendeihin (ja mm. Rossin pilkkaamiseen hahmona meemin kautta. kaikki HS:n timanttijutut ei todellakaan ole timanttia…). Jutun pääset lukemaan tästä, jos sinulla on tunnukset Helsingin sanomiin. Mutta ei hätiä mitiä, jos luku ei onnistu, sillä se oli melko huonosti kirjoitettu, rakenneltu ja perusteltu, joten et missaa paljoa. Kopioin tähän esimerkiksi pari kohtaa, joiden kanssa en ollut todellakaan samaa mieltä. Seinfeld on itselleni vieraampi, joten en puutu siihen kummemmin (ei tekstissä tosin riittävästi sarjasta mainittukaan, että puuttua voisi!), mutta Frendit olen katsonut useasti lävitse. Ensimmäisen kerran jo silloin ysärillä.

Artikkelin esseen kirjoittaja on otsikoinut sen klikkiotsikkomaiseen tapaan: Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää. Koska Frendeille irvistetään tekstin lopussa, niin ilmeisesti Seinfeld on onnistunut olemaan se hyvin ikääntynyt ja Frendejä haukutaan mm. homofobiseksi ja sen hahmoja epäsympaattisiksi.

“On selvää, että Frendien hahmot ovat aikansa lapsia. Mieshahmojen on vaikea halata toisiaan, ja homoutta käsitellään asiana, joka on täysin ”ok” mutta johon itseä ei haluta liittää.” Anteeksi, mutta oletko koskaan katsonut Frendejä? Lähes jokaisessa jaksossa sarjan mieshahmot halaavat toisiaan ja kunnolla halaavatkin, eivätkä suorita mitään kiusallisia mieshaleja. Ja millä tapaa sarja, jossa homous on täysin ok ja kaikki sarjan homoseksuaaliset hahmot ovat täysin normaaleita ihmisiä on homofobinen? Sarjassa näytetään myös kahden naisen väliset häät ja jopa Ross, jonka oli kyseinen suhde ymmärrettävästä syystä vaikea hyväksyä, koska toinen osapuoli oli hänen entinen vaimonsa, hyväksyy sarjan edetessä asian. Lesbopari näyttäytyy sarjassa erittäin arkisena asiana, vaikka se ei vielä 90-luvun televisiossa ollut mitenkään arkista tai jokapäiväistä. Artikkelissa viitataan myös pikaisesti Chandlerin transsukupuoliseen isään ja hänestä heitettyihin vitseihin, jotka toki ovat mauttomia, sitä en kiellä, mutta en näe niitä transfobisina. Chandlerilla tunnetusti on, jos on sarjaa yhtään seurannut, vaikea suhde molempiin vanhempiinsa, mutta hänkin lopulta hyväksyy isänsä juuri sellaisena kuin hän on. Vitsailua hän ei lopeta, mutta asian huumoriksi heittäminen onkin yksi Chandlerin tavoista käsitellä asioita. Ainoa asia, mitä sarjassa ei tunnuta hyväksyttävän on lihavuus. Se ei sisällä ylipainoisia ihmisiä, ainoana tulee mieleen pullea talonmies sekä nuori Monica, jonka lihavuudesta väännetään muutama vitsi liikaa. Monicaa pidetään kauniina ja onnistuneena vasta sitten, kun hän on laihduttanut. Vaikka moni muu asia on 90-luvun television jälkeen muuttunut, niin sanoisin, että tämä sama ilmapiiri jatkuu yhä. Jos tv-sarjassa on ylipainoinen ihminen, niin siitä tehdään aina numero ja hahmo nähdään vain ulkonäkönsä, painonsa kautta. Siihen, jos johonkin, toivoisin muutosta.

Friends - Season 1

“Ahdasmielisyys kyti Frendeissä muutenkin. Naiset pitivät kaikkien kuolaamaa Rachelia kevytkenkäisenä. Vielä viimeisellä 10. kaudella (2004) Monica (Courteney Cox) kutsui Rachelia lutkaksi, koska tämä oli opiskelija-aikoina pussannut kahta poikaa saman illan aikana. Joeylla oli huomattavasti enemmän kumppaneita, mutta hän säästyi näin ikäviltä solvauksilta.” Eeeeh, mitä, ketkä naiset? Enkä muista yhtäkään kertaa, jolloin sarjan päähenkilöt olisivat kutsuneet toisiaan tosissaan ilme naamalla lutkiksi. Pakko kysyä uudelleen, onko artikkelin kirjoittaja oikeasti katsonut Frendejä? Joeya myös usein paheksuttiin hieman kulmain alta naisseikkailuistaan ja kuinka hän hoiti niiden jälkipyykin. Mielestäni seksiin ja seksuaalisuuteen otettiin myös erittäin rohkealla otteella kantaa sarjassa, eikä aihepiiri ollut mielestäni millään tapaa ahdasmielinen. Seksuaalikasvatus oli omassa nuoruudessani erittäin heikoilla kantimilla ja myönnän, että sain suuren osan omasta kasvatuksestani televisiosta ja juurikin Frendeistä. Opin toisen kunnioituksesta, erilaisista suhteista ja jopa ehkäisyn tärkeydestä. En usko, että enää nykypäivänä tehtäisiin sarjaa, jossa kaksi naista pelaa kivi-sakset-paperia vessassa viimeisestä kondomista ja hävinnyt tokaisee kumppanilleen, ettei seksiä sinä iltana harrasteta, koska ehkäisyä ei ole. Ketään hahmoista ei myöskään kertaakaan häpäisty seksin harrastamisen vuoksi, vaan tunnelma oli asian suhteen rento ja avarakatseinen.

Frendejä ei ole tehty 2010-luvulla ja se olisi aina hyvä muistaa siitä artikkeleita, tai lähinnä esseitä, kirjoittaessa. On asioita jotka eivät sarjassa toimi vielä nykyäänkään, mutta myös paljon asioita, jotka olivat silloin 90-luvulla edellä aikaansa. Frendit ovat oman aikansa tuote ja se saa näkyä. Emmehän me nytkään tee sarjoja tulevaisuutta varten, vaan ne peilaavat juuri tätä hetkeä. Monet 2010-luvulla tehdyt sarjat ja elokuvat ovat varmasti vanhoillisia, epäkorrekteja ja ihan vaan mauttomia muutaman kymmenen vuoden päästä, kun olemme taas siirtyneet maailman ajassa eteenpäin ja oppineet uutta. Se, ettei jokin sarja ole täysin tätä päivää on ihan ok, sillä se on tehty silloisen ajan kuvaksi. Ja jos jätämme lihavuuden pilkkaamisen ja muutamat muut mauttomat vitsit Frendeistä pois, niin jäljelle jää aika hiton hyvä sarja, joka on oikeasti ikääntynyt hyvin – myös vaatetyylit ovat taas uudestaan muodissa!

Onko Frendit mielestäsi homofobinen, huonosti ikääntynyt tai jotakin muuta, mitä? Mielipiteitä  on aina yhtä monta kuin on katsojaakin ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluva saattaa katsoa sarjaa erilaisin silmin kuin tällainen cis-hetero ja kokea seksuaalisuuteen liittyvät vitsailut täysin eri tavalla (ja vitsithän ei koskaan ole vain vitsejä, vaan sanat luovat todellisuuden jossa elämme!). Keskustelemalla oppii aina lisää toisten kokemuksista eri asioiden suhteen ja olisinkin kiitollinen, jos niitä jakaisitte kommenttiboksin puolella.

9 thoughts on “Frendit on oman aikansa tuote

  1. Siis tämä! En ymmärrä yhtään, miksi sitä haukutaan! Mähän olen myös katsonut Frendit kymmeniä kertoja ja just kun esikoinen kysyi, miksi me iskän kanssa aina katotaan sitä, ni vastaus oli “koska se on paras sarja ikinä”!

    Muistaakseni Frendit oli eka sarja, jossa näytettiin lesbohäät. Ja lutkaksi haukuttiin aina huumorilla. Ei niin, että “senkin itseäsi jakava kamala nainen”. Mielestäni sarjassa puututtiin hyvin aiheisiin ja tuotiin esille erilaisia ihmisiä. Ja sitäpaitsi, mitä Monican lihavuuteen tulee, niin on yksi jakso jossa mietitään mitä jos asiat olisi menneet toisin. Ja siinä yhä Chandler ja Monica päätyvät yhteen. Ja tosiaan, edelleen reilumman kokoiset naiset on leffoissa niitä joille nauretaan. Se asia ei ole muuttunut.

    Seinfield on sarja jota olen joskus katsonut ja ihan hauska tapaus, mutta sen suhteen ei mitään muuten jaettavia tunteita. Hyvää huumoria.

    Ja täytyy tosiaan muistaa, että ne ei ole 2010-luvun sarjoja. Katsoja voi myös yrittää muistaa sen.

    Liked by 1 person

    • Nimenomaan, Frendit oli aikamoinen uranuurtaja lopulta siinä miten seksuaalivähemmistöihin kuuluvia esitetään televisiossa – NORMAALISTI, koska he ovat aivan normaaleja ihmisiä. David Crane, joka on siis ollut tekemässä Frendejä, on myös itse homo, joten miksi ihmeessä hän olisi tehnyt sarjasta homofobisen. 😀

      Liked by 1 person

  2. Mulla on parhaillaan menossa en-muista-monesko-Frenditputki ja aai että rakastan tätä sarjaa yhä edelleen. Ainoa mikä on ehkä irvistyttänyt on lapset ja naimisiin meno. Siis siinä mielessä, että lasten hankkiminen avioliiton ulkopuolella on kauhistus ja/tai naimisiin meno automaattisesti tarkoittaa perheen perustamista. Tai että parisuhteella ei oo siis niinku mitäääään tulevaisuutta, jos tarkoituksena ei jossain vaiheessa ole hääkellojen kilkatus. Mutta sit taas toiki näyttäytyy enemmänkin asenteina taustalla, sarjassahan kuitenkin käytännössä on vaikka millaisia perhetyyppejä ja se on tosi jees.

    Liked by 2 people

    • Totta tuo! Jo ensimmäisellä kaudella pohditaan, että kukahan pääsee viimeisenä naimisiin ihan kuin ‘naimisiin pääseminen’ olisi jotenkin itseisarvo elämässä. Rosshan sitten keräilikin niitä avioliittoja siinä määrin, että tuli myös avioerot katsojalle tutuksi. 😀 Hyvänä näpäytyksenä perinteiselle amerikkalaiselle avioliitolle koin Rachelin karkaamisen omista häistään sen vuoksi, ettei halunnut mennä naimisiin ilman rakkautta vain ollakseen rikkaana kotirouvana lopun ikäänsä. Että on olemassa myös se vaihtoehto, joka ei ole se helpoin, mutta se oikea oman elämän kannalta. Se jotenkin iskostuu siinä kohtaa, kun Rachelin äiti sanoo “I married my Barry” kertoessaan ottavansa avioeron Rachelin isästä.

      Hitto tuo on kyllä hyvä sarja, ei voi muuta sanoa.

      Liked by 1 person

  3. Frendeistä tykkäsin minäkin ja sarjasta on jäänyt meidän elämämme soundtrackiin iki-ihana ja koskettava Smelly cat (Smelly Cat, Smeeeelly Cat, what are they feeding you?Smelly Cat, Smelly Cat, it’s not your fault…soinnut menee E,A,D,A,E )

    Liked by 2 people

Leave a comment