Putkiremontin vuosi: koti-ikävä

Eräänä keskiviikkoaamuna seisoin vessassani meikkaamassa ja silmäni yht’äkkiä vettyivät eikä holtittomaan itkuun purskahdus ollut kaukana. Yläpuolellani olevan asunnon kylpyhuonetta piikattiin ties kuinka monennetta päivää ja meteli oli sitä luokkaa, etten kuullut sen ylitse edes omaa huutoani. Viikko- ja kuukausikaupalla kestänyt meteli kulminoitui siihen hetkeen, kun en enää jaksanut. Jo viime vuonna alkanut ja loputtomalta tuntunut savotta iski tajuntaani ja se tuntui liian suurelta kestää. Tämä on minun kotini, turvapaikkani, ja se on täynnä ääntä, jolle en mahda mitään.

Olen introvertti ja koti on aina ollut minulle se paikka, jossa olen saanut olla rauhassa akkujani ladaten, niin töiden jälkeen, niitä ennen ja varsinkin vapaapäivinä. Työni on asiakaspalvelua, joten oma hiljainen aika on minulle tärkeää myös oman työssäjaksamisenkin kannalta. Koko tämän kuluvan vuoden aina sen loppuun asti tämä talo on ollut täynnä remontin ääniä, yllättäen vierailevia työmiehiä sekä viikottaisia vesikatkoja kaikki arkipäivät 7.30 (nykyään jo aiemminkin) eteenpäin lakaten viimeistään 17, jolloin hiljaiseksi ajaksi jäävät vain illat ja viikonloput – jotka olen useimmiten töissä.

Olen niin kovin väsynyt, että se on alkanut resonoida minussa kyyneleiksi. Tuntuu, etten kestä enää minkäänlaista melua, en jaksa enää yhtäkään vesikatkoa, en omaanikin lattiaa tärisyttävää piikkausta tai työmiehen kohtaamista. Minun sielussani on jo valmiiksi musta täplä, sellainen sänkyynlyövä, joka kasvoi ja jäi sinne nuorempana ja välillä tuntuu, kuin se leviäisi hiljalleen verenkiertoni mukana väsymyksen antaessa sille tilaa juurtua. Sen luikerrellessa aivoihini se kertoo, kuinka en enää jaksa, millään ei ole mitään väliä, ei edes minulla, eikä tästä ole tietä ulos.

Yritän silti joka päivä muistuttaa itseäni, että kun tämä on ohi, niin minulla on uusi upea kylpyhuone ja sitten täällä on niin hiljaista, että kuulen omat sydämenlyöntini. Sitten täällä ei käy enää ketään sillä aikaa, kun olen poissa eikä minun tarvitse olla jatkuvasti valmiina avaamaan kellekään ovea tai evakossa. Sitten kun tämä kaikki on ohi, enkä enää palaa töiden jälkeen väsyneenä kotiin vain löytääkseni kylpyhuoneesta tällaista rakennelmaa ilman mitään selityksiä ja ilman sähköjä:

20190905_190320

Voin sanoa, että tuon asian selvittäminen virka-aikojen ulkopuolella oli työn takana ja sain niellä monia väsymyksen kyyneliä ennen kuin sain ketään kiinni ja jonkinlaisen vastauksen tuon syystä, turvallisuudesta ja sähköjen takaisin saannista. Samaisen episodin jälkeen päätin myös valmiiksi tyhjentää kylpyhuoneeni kaikesta mahdollisesta, siksi tavarattomuus.

Kylpyhuoneen tyhjentämisen lisäksi päätin myös, että nyt alkaa riittää. Seuraavaan evakkoon olisi vielä monta viikkoa aikaa, mutta minun voimani eivät enää riitä tähän meluun, asioiden arvaamattomuuteen ja nykyisellään vessan 20 sekuntia kerrallaan päällä olevaan valoon. Laitoin vanhemmilleni viestiä, että saattaisinkin mahdollisesti tulla jo aiemmin kuin ennakkoon on sovittu ja lähetin liitteeksi kuvan tuosta kylppärihäkkyrästä. Seuraavana päivänä saapui ensimmäinen ilahduttava viesti aikoihin: remontti etenee hyvää tahtia ja asuntooni päästäisiinkin käsiksi jo ensi viikon maanantaista lähtien (eli pääsen myös kotiin aiemmin ja koko remontti on valmis ennakoitua aiemmin!). Tosin samalla heräsi pienimuotoinen epäilys, että olisiko vessan katosta sittenkin tullut joku lävitse, kun nyt jo tulevat…

Mutta anyways, kolmas ja (toivottavasti) viimeinen evakko kutsuvat siis viikon lopulla ja hyvä niin, sillä minulla on todellakin ikävä kotiin: siihen kotiin, joka ei ollut täynnä melua, tuntemattomia ihmisiä ja epäilyttäviä rakennelmia.

10 thoughts on “Putkiremontin vuosi: koti-ikävä

  1. Pingback: Blogihaaste: Kuinka usein? – astu harhaan

  2. Pingback: Syyskuussa… – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s