Minulla ei ole kiire, kaikki on hyvin ja puolen tunnin puuhailut

Yritin aloittaa tämän kirjoituksen monella eri tavalla, mutta huomasin niistä jokaista yhdistävän yhden asian – sen, että asian myöntäminen ja ääneen sanominen on oikeasti vaikeaa. Olen ollut todella stressaantunut liian pitkään ja käyn sen vuoksi kierroksilla nukkuessanikin enkä osaa rentoutua, joten olen jatkuvasti väsynyt. Siinä se nyt on. Tuon ymmärtämiseen on mennyt luvattoman kauan aikaa enkä edes halua tietää kuinka paljon olen tehnyt itselleni hallaa sillä, että olen elänyt keinotekoisessa kiireessä jo muutamia vuosia – ehkä koko aikuisikäni. Stressin määrä on vakio oli sitten vapaalla tai töissä. Vietin viime viikolla kolme vapaapäivää ja olin koko sen ajan miettimässä jo seuraavia tekemisiä, menemisiä ja olemisia, enkä osannut rentoutua siihen vapaaseen hetkeen ollenkaan. “Rentouduin” mm. katselemalla MasterChefiä, mutta niitäkin oli katsottava kauhealla kiireellä monta jaksoa, ennen kuin ne menevät maksumuurin taakse. Kun puhuimme tästä esimieheni kanssa jouduin myöntämään, että en tainnut rentoutua yhtään kuukauden lomallanikaan, kun piti olla koko ajan menossa remontin takia ja suoritin asioita asioiden perään.

Jottei edessä siis tulevaisuudessa olisi pakkoloma böörnautin vuoksi, niin mitä tehdä? Ensinnäkin lakata kiirehtimästä eli ymmärtää, että ei tässä ole, helvetti soikoon, mihinkään kiire. Nykyään kun huomaan kasaavani itselleni lisästressiä kiirehtimällä turhaan, niin olen alkanut hokea pääni sisällä (tai ääneen, jos olen yksin esimerkiksi autossa) mantraa minulla ei ole kiire, kaikki on hyvin. Pysähdyn asian äärelle niin pitkäksi aikaa, kunnes tajuan ettei minulla tosiaan ole mikään kiire ja kaikki on ihan hyvin. Tällä viikolla yritän olla suorittamatta vapaapäiviäni, vaan sen sijaan kuulostelen jo aamulla miltä tuntuu – nousenko ylös vai makoilenko vielä, teenkö heti aamupalan vai tekeekö mieleni vain juoda kuppi teetä ihan rauhassa? Vaikka päivä olisi puolessa vasta aamupalaa tehdessä niin mitä sitten, minulla ei ole kiire, minulla on vapaapäivä! Tiedän, että tästä tulee haastavaa, enkä voi millään saada kaikkea kiirettä ja stressiä pois elämästäni – en nimittäin mm. mahda mitään vieläkin jatkuville remonteille tai sille, että uudet naapurini riitelevät ja riehuvat öisin (silloin kaikki on hyvin mantra toimii myös, kun kolmatta kertaa viikon sisään tavarat lentää naapurin puolella). Remontit loppuvat kyllä aikanaan ja ehkä naapuritkaan eivät ole pitkäikäisiä (siis pitkäikäisiä naapureita, henkilöinä toivottavasti kyllä).

IMG_20190922_140801_967

Tässä kuvassa olen luonnon kauneuden äärellä Hiidenvuorella syyskuussa.

Olen myös pitkään kasannnut kotitöitä tehtäväksi vapaapäivisin, sillä silloin on aikaa. Pöydältä löytyy to do -listaa ja välillä ne ovat pitkiä kuin nälkävuodet. Ni että rentoudu siinä sitten, kun on viikon kotityöt ja kauppareissut tekemättä. Tänään minulla on vapaa maanantai, koska olin taas viikonlopun töissä, mutta kotitöistä on jäljellä vain imurointi. Päätin kokeilla sellaista puolen tunnin puuhastelun -konseptia, jossa teen ennen työpäivää tai työpäivän jälkeen puoli tuntia kotitöitä oli se sitten tiskausta, kukkien kastelua, pyykkäystoimia tai kevyttä siivousta. Se ei ole paljoa aikaa käytettäväksi, vain yksi Simpsonit- tai Frendit-jakso, mutta siinä ehtii yllättävän paljon ja se kaikki on sitten pois vapaapäivältä. Tämän päivän to do -listalta on ruksittu jo monta kohtaa, vaikka en ole tikkuakaan laittanut ristiin eilisillan jälkeen. Ehkä tänään on siis aikaa yrittää rentoutuakin.

Toimivimmiksi ajanpysäyttäjiksi olen itselleni löytänyt retket lähimetsään tai kauempana sijaitseviin luontokohteisiin, sillä siellä on pakko pysähtyä – luonnossa kun mikään ei tapahdu kiireellä. Myös venyttely toimii, mutta siihen tarvisin jonkinlaisen selkärangan, kun se jää niin helposti välistä. Otan kuitenkin kiitollisena vastaan jokaisen vinkin, joka teillä lukijoilla olisi heittää rentoutumisen suhteen, sillä voin kertoa, ettei minulla ole ollut erillistä leposykettä varmaan pariin vuoteen ja voisin sellaisen taas haluta.

Kuinka tehdä raa’asta ja jäykästä spagetista taas keitetty, rento lötkö? Jaa vinkkisi.

13 thoughts on “Minulla ei ole kiire, kaikki on hyvin ja puolen tunnin puuhailut

 1. Täällä tällä hetkellä ongelma on hieman toisinpäin – kuinka saada vetelään lötköön edes hieman jämäkkyyttä. Semmonen al dente ois kiva.

  Mut niin, sanoisin, että tuo keksimäsi ’puolen tunnin puuhastelu’ on erinomainen alku. Tiedän sen tunteen, kun kotihommat kasautuu ja sitten lopulta vapaalle jäädessä ne hemmetin pölypallot ja viikkaamattomat pyykit järsii niskalihoja niin kauan kuin ne on tehty. Siinäpä rentouttavaa vapaata kerrassaan. Itsekin siis yritän tehdä esim. yövuoroputkienkin aikaan edes jotain (vaikka pääosin lakkaankin silloin olemasta), jotta vapaille astuminen olisi pehmoisempaa. Samoin viimeinä iltana/aamuna/päivänä ennen seuraavana päivänä koittavaa vapautta pyrin tekemään jo hieman isomman rutistuksen – edelleenkin pedatakseni sitä vapaata valmiiksi.

  Mutta tuokin vinkkihän on periaatteessa sitä samaa suorittamista suorittamisen perään. Ehkä pitäisi siis kysyä (itseltään), että miksi suorittaa? Mikä siihen ajaa? Kaatuuko maailma, jos vapaapäivinäkään nurkat ei kiillä, kun ei se kaatunut töissä ollessakaan? Mitä tapahtuu jos ei kirjoitakkaan to do -listaa?

  Liked by 1 person

  • Mjaa, en sitten taas koe suorittamisena noita puolen tunnin puuhasteluja, kun tavallaan minulla on siinä se aika jonka voin käyttää tuijottamalla 20 kertaa nähdyn Simpsonit-jakson TAI voi tiskata, ettei tarvitse tiskata niin isosti vapaapäivänä – jolloin on tarjolla muutakin kuin niitä iänikuisiä Simsoneita. Ja siis ei, en todellakaan odota, että täällä nurkat kiiltäisi ja to do -listat on usein sen vuoksi, että oikeasti muistan hoitaa pyykit tai pestä tiskit etten päädy usein koettuun tilanteeseen, ettei olekaan enää puhdasta lautasta ja puhtaita alkkareita. :’D

   Nytkin vietän jo toista vapaata ja to do -listalla keikkunut imurointi on edelleen hoitamatta, koska ei tänne ole tulossa tällä viikolla seuraa. Toki täällä olisi ehkä viihtyisämpää ilman pölypalloja, mutta vielä en ole niihin tukehtunut, joten olkoot rauhassa. Puolen tunnin puuhastelut vievät, tällä lyhyellä kokemuksella, pois kasaantuvat suuret työt, jotka olisi joka tapauksessa tehtävä. On helpompi tiskata ne muutama astia kuin käyttää vapaapäivänsä ensin tiskivuoren tuskasteluun ja sen edessä lamaantumiseen (tiedätkö fiiliksen, kun tietää että tehtävää on paljon ja sitten kaivaakin vain napaansa, kun ei tiedä mistä aloittaisi ja sitten ahistaa vielä enemmän? :D).

   Mutta siis kyllä, aina on tärkeää miettiä mikä ajaa ihmisen suorittamaan jotakin ja itsellä se on oikeasti se helvetinmoinen kiireen tuntu, että pitäis pitäis pitäis ja kykenemättömyys tarttua useammin hetkeen – ei aina tarvitse olla mielessä jo seuraava päivä tai viikko ja siihen koitan saada itse malttia mantralla. Minulla.Ei. Ole. Kiire.

   Liked by 1 person

 2. Kuule otapa ja hanki itsellesi Salmonella. Loppuu kiire ihan just siihen.

  Tai eiku miehän valehtelen, kiire on kyllä vähän väliä suorastaan tulenpalava, vessaan.

  Mutta keitetty rento lötkö sohvalla/sängyllä/nojatuolissa on satavarma lopputulos.

  Juuh. Voin valmistaa sulle käsiäpesemättä vaikka jonkun raikkaan salaatin tai katkarapuleipäsen niin that´s it…
  -montako laitetaan?

  Rentoudelle ei annetta palautusoikeutta.

  Liked by 1 person

  • Kiirehän minulla ei niin ole nytkään, paitsi vessaan jo muutenkin välillä, joten en usko tästä olevan niin apuja. Tosin, min fysiikka tuskin kestäisi kovinkaan rankkaa salmonellaa, joten siihen kyllä loppuisi niin kiireen tuntu kuin liian kiivas sykekin yhellä kertaa. Ehkä siis kuitenkin katkarapuleivät harkintaan!

   Liked by 1 person

  • Tää on nyt ihan pieni juttu, mutta entä jos sen sijaan, että ajattelet “minulla ei ole kiire”, ajattelisitkin, että “minulla on aikaa”. Siitä jää se stressaava kiire-sana kokonaan pois. Ei tämä ehkä koko asiaa ratkaise, mutta pienistäkin jutuista voi olla hyötyä.

   Mua auttaa parhaiten metsä, liian harvoin on vaan tullut taas käytyä, mutta luonnossahan siä jo liikutkin. Venyttelin tänään pitkästä aikaa, ja kylläpä huomasi taas, kuinka jäykäksi sitä on mennyt. Sitä miäkin oon miettinyt, miten venyttelyn saisi säännöllistettyä.

   Liked by 1 person

   • Yleensähän kaiken taika lopulta on just niissä pienissä jutuissa! Täytyykin kokeilla tuota hieman positiivisempaa mantraa ensi kerralla, kun meinaa lähteä taas keulimaan. Kiitos! 🙂

    Miulla oli yhessä vaiheessa hyvä rytmi siinä, että tein pienen joogamaisen venyttelyn aamuin illoin, mutta sitten se syystä tai toisesta katkesi ja nyt on taas notkea kuin näkkileipä. Pitäisi kai vain päättää, että juuri ennen sänkyyn menoa vain tekee sen venyttelyn ilman mitään poikkeuksia…

    Like

 3. Ei oo mitään vinkkejä antaa, ku tää on mulleki mysteeri tää tämmönen rentoutuminen. Mutta yks päivä jostain syystä makasin vaan sohvalla ja tuijotin ikkunasta ulos ja katsoin ku lunta sato. Puoli tuntia vaan tuijotin lumen satamista. Se teki hyvää. Semmosta pitäis ehkä harrastaa vähä enämpiki. Joskus myös katon/kuuntelen jonku 10min asmr-videon. Siinäki vähä rentoutuu. Oikeastihan sitä tarttis just semmosta, että vaan makaa ja ei tee yhtään mitään. Se on kaikkein vaikeinta.

  Liked by 1 person

  • Kaikkein vaikeinta on juurikin olla tekemättä mitään! Pitäisi itsekin ottaa joku päivä tavoitteeksi lumisateen tai vastaavan tuijottaminen jonkin aikaa – täällä kun on satanut vaan taas vettä pari päivää. 😀

   Like

 4. Mä niin tunnistan ton fiiliksen ja vaikeuden rauhoittua. Puolen tunnin puuhastelu kuulostaa muuten tosi hyvältä idealta – taidan pölliä sen. Mullakin on sitä ongelmaa, että kämppä sotkuuntuu ja hoidettavat asiat kertyy, mutta vapaapäivänä olen niin kierroksilla, että en saa tartuttua niihin, mutta en myöskään rentoudu 🙄

  Ootko kokeillut värityskirjoja tai meditointiappeja? Ne on musta ihan jees.

  Liked by 1 person

  • Puolen tunnin puuhastelu on todettu erittäin toimivaksi konseptiksi, suosittelen kokeilemaan. Ehkä sillä saataisiin rentoutta lisää siunkin vapaapäiviin.

   Olen kokeillut molempia, mutta blöäärgh, ei ne ole minulle soveltuvia toimia – en vaan kykene! Niiden sijaan esimerkiksi palapelin rakentaminen toimii kyllä.

   Liked by 1 person

 5. Pingback: 2020 mielessäin – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s