Olen päässyt viime viikkoina seuraamaan, kun tänne meidän nurkille on rakennettu isolla tohinalla ennennäkemätöntä (siis onhan tätä liikettä maailman sivu muualla, muttei täällä meillä!) pikamuotimyymälää. Tällä viikolla se nyt sitten aukesi ja se oli päivä, joka ahdisti hieman jo valmiiksi. Tuoreessa muistissa kun on vielä Triplan avajaiset ja pikamuodin myyntiennätykset sekä valtaisat jonot Mujin uuteen myymälään (joka muuten on käyttänyt lapsityövoimaa). Onneksi täällä, lähes maaseudulla, jonot eivät yllä niin pitkiksi muulloin kuin Tokmannin jakaessa ilmaisia ämpäreitä.
Jonkinlainen jono täälläkin kuitenkin saatiin aikaiseksi, joten pikamuoti selkeästi kiinnostaa. Pitkin päivää ihmiset kulkivat myymälän muovikassit viuhuen kassan kilistessä ahkerasti, enkä halua ajatella minkälainen hulabaloo paikalla on lauantaina. Haluaisin sulkea todellisuudelta silmäni ja ajatella, että ostoksilla kävivät vain vähävaraiset perheet ostamassa tarpeeseensa, mutta jatkuvasti lipeän sille todellisuuden puolelle, jossa ihmiset ostavat vain siksi, että on halpaa. Ei ole oikeaa tarvetta tai edes käyttöä juuri nyt eikä silläkään oikeastaan ole mitään väliä, että tuote on pilalla muutaman pesukerran jälkeen. Aina voi ostaa uuden, koska on niin saatanan halpaa.
Myönnän, että olisin itsekin luultavasti vielä viisikin vuotta sitten ollut samaa muovipussia heiluttelevaa jengiä, joka iloitsee halvoista vaatteista, mutta onneksi en ole enää. Silloinkin olin ostavinani oikeaan tarpeeseen, mutta se tarve ei ollut käyttö, vaan sisäisen tyhjyyden täydentäminen jollakin uudella. Lopulta ymmärsin, että en todellakaan tarvitse enää yhtäkään halpaa rättiä (tai kallistakaan sen puoleen, mutta joskus halu voittaa järjen) ja sitten tajusin, miten hirveä taakka sellainen käytös- ja ostostapa on ollut ympäristölle.
Vaikka tuo meidän kylän uusi liike taikoikin paikkakunnalle muutamia työpaikkoja lisää, niin oliko se silti mitenkään päin tarpeellinen? Tarvittiinko taas yksi väylä suoltaa ulos liian halpoja ja huonolaatuisia tuotteita joita kutsuu pian kaatopaikka? Ketä tämä tällainen oikeasti palvelee? Vastaan: Ei ollut, ei tarvittu, ei ketään. Silti se vain tuli, on ja kauppa käy. Teinit kantavat rahojaan sinne, jota vastaan perjantaisin pitävät ilmastolakkoa kouluista. Äidit ostavat sen kymmenennen puseron lapsolle, kun on niin halpaa ja se sen tahtoo, mutta samalla tuhoavat lapsensa tulevaisuutta. On varmasti vaikeaa kasvattaa lapsi kestävän kehityksen ajattelumalliin, kun muu maailma lyö rumpua trendien ja kuluttamisen puolesta.
Jonkinlainen ajatusmallien muutos, itsetutkiskelun paikka ja ihan vaan järjen ottaminen käteen ovat kuitenkin oikeasti paikallaan tässä ja nyt. Siis ihan just NYT, eikä se vaadi paljoa. Vain sen, että oikeasti ajattelet ennen kuin menet ostoksille, klikkaat nettikauppaan tai viimeistään siinä vaiheessa, kun hypistelet t-paitaa myymälässä. Tarvitsetko sitä vai onko sinulla sellaisia jo kotona? Koska olet viimeksi tutkinut vaatekaappiesi sisällön? Käytätkö sitä vielä ensi vuonnakin, onko se ehjä vielä ensi kuussa? Hypistele, sovita, tutki – tuntuuko kangas laadukkaalta, miten se asettuu päällesi ja mitä materiaalia se on. Onko se sinulle oikeasti tarpeellinen vai kaipaatko vain jotain uutta? Onko 12,99e maksavat kengät tehty kestämään kävelyä? Tarvitseeko lapsesi oikeasti uuden puseron vai ei, ovatko vanhat jääneet pieniksi vai kaipaatteko vain sen ostohetken tuomaa, hetkellistä ilonhyrskäystä (saman saa hyvällä leivoksella). Mitäs jos ostaisitkin käytettyä?
Parhaimmillaan pikamuoti antaa ihmiselle edullisesti väylän ilmaista itseään pukeutumisellaan ja työllistää naisia pois kaduilta, mutta pahimmillaan se tuhoaa ympäristömme tekemällä siitä elinkelvotonta sekä riistää työntekijöiltään oikeuksia. Kumpi on lopulta tärkeämpää, uusi pusero kerran viikossa vai elinkelpoinen planeetta?
Kävin juuri triplassa pyörähtämässä ja samoja ajatuksia herätti.
LikeLiked by 1 person
Triplaan en ole itse uskaltautunut, mutta jossain vaiheessa sinne on suunnattava. Ei kuitenkaan shoppailemaan, vaan tsekkaamaan Fame.
LikeLike
WORD
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLike
Täyttä asiaa, joka kirjoitettu sopivan kipakkaan sävyyn. Kaikki kiteytyy lauseeseen: “Jonkinlainen ajatusmallien muutos, itsetutkiskelun paikka ja ihan vaan järjen ottaminen käteen ovat kuitenkin oikeasti paikallaan tässä ja nyt.”
Ihmiset ovat niin tiukasti kiinni opittujen tapojen imussa – siinä meille opetetussa ja syötetyssä mallissa, miten asioiden kuuluu toimia – etteivät he kykene pysähtymään ja oikeasti miettimään mitä täällä tapahtuu ja mitä he ovat edes tekemässä ja miksi.
LikeLiked by 1 person
Kiitos!
Ja niinpä. TänäänKIN jos ihmiset oikeasti pysähtyisivät BF-ostohuumassaan hetkeksi miettimään mitä ovat tekemässä, niin ei tulisi ostettua mitään itselleen turhaa vain siksi, että pakkohan se oli ostaa, kun oli niin halpaa.
LikeLike
No just näin!
Poikkesin Mujissa matkallani etsimään ehjiä housuja ja mut valtas sellainen “Uuuh, miten esteettistä Japani-meininkiä! Tarvitsen tämän toimistotarvikkeen tai neuleen!”-fiilis, josta piti oikein ravistella itsensä eroon, et “hei hetkinen, nää kaikki muutkin täällä luulee tarvitsevansa näitä toimistotarvikkeita ja yhdessä me ostetaan hirvee kasa tarpeetonta krääsää”. Lähdin lipettiin vähän pettyneenä siihen, että vaikka oon vältellyt vähän kaiken tavaran ostamista, niin en silti ollut yhtään immuuni uuden kaupan hurmokselle. Örrh.
Hyvä teksti!
LikeLiked by 1 person
Kaupat, varsinkin superesteettinen Muji, on taitavia luomaan ihmiselle tarpeita, kuten myös kaikki kotiinkannettavat mainokset (joista olenkin kieltäytynyt jo kiitettävän kauan). Eihän sitä mitään koe tarvitsevansa, kun vain tyytyväisenä istuu kotona, mutta auta armias, jos lukee jonkin mainoslehtisen tai käy esteettisessä liiketilassa – heti tulee tarve kaikelle mahdolliselle uudesta muistivihosta kynänteroittajaan!
LikeLike