Yksittäistapaus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tulin vain tälleen pikaisesti vinkkaamaan Yle Areenaan rantautuneesta lyhytelokuvasarjasta Yksittäistapaus.

Se sisältää 11 erilaista tarinaa naisista vallankäytön kohteena niin kokonsa, ikänsä, ihonvärinsä ja/tai ihan vaan naiseutensa vuoksi. Uskon, että se avaa jokaisen naiskatsojan sisällä jonkin, ehkä jo unohtuneenkin, haavan, tuo mieleen ne kerrat, kun itsekin on saanut osakseen samanlaista kohtelua, saaden sykkeen nousemaan ja ehkäpä jopa lievän pahoinvoinnin iskemään. Tämä nyt on tällaista, arkista, onhan noita aina ollut, perseenkourijoita ja itsensäpaljastelijoita, ei kaivella vanhoja asioita jiiänee jiiänee.

Sarjassa vallitsee yhtä aikaa kevyt ja huumaavan raskas tunnelma, rinnan päällä lepäävä paino. Toivon, että jokainen mieskin kokisi sen, tuntisi piston aina kun tunnistaisi itsessään jotain, minkä näkee ruudulta. Ymmärtäisi hieman enemmän. En kuitenkaan tahdo silmätikuttaa vain miehiä, sillä meillä jokaisella on opittavaa tästä, toisten ihmisten kohtelusta, liiasta olettamisesta, puuttumisesta ja puuttumattomuudesta. Tahtoisin, että jokainen katsoisi tämän sarjan ja toivon, että jokainen joka kohtaisi elämässään vääryyttä tohtisi puuttua siihen, myös minä itse, eikä antaisi sen vain tapahtua. Yksi sarjan kantavuudesta tulee myös joistain jaksoista läpipaistavasta tunteesta, että asiaan haluttaisiin puuttua, sanat muodostuvat jo huulille, mutta lopulta on vain hiljaisuus, pään kääntäminen pois, luovutus.

Omat suosikkini jaksoista tässä elämän hetkessä ovat Let her speak, Juhlatunnelma, Pysäkki ja Unelmaduuni. Läski-jaksolle olisin mielelläni suonut enemmän minuutteja ja lisää syvyyttä.

Sen minkä näkee voi muuttaa.

5 thoughts on “Yksittäistapaus

 1. Meinasin alkaa yksi päivä katsomaan tätä, mutta sitten jätin tämän vielä odottelemaan. Tykkään, kun tarina kulkee läpi sarjan, ja tässä ilmeisesti on kaikki tarinat itsenäisiä. Harmittaa, kun lyhyet pätkät eivät pääse kovin syvälle tarinaan. Ehkä annan tälle tilaisuuden 🙂

  Liked by 1 person

  • Niin, tää on tosiaan lyhytelokuvien sarja eikä jatkotarina, vaikkakin teema toki kantaakin läpi sarjan. Kannattaa katsoa, joissain se n. 10 minuuttia todellakin riittää tarinan ja asian esiin tuomiseen. 🙂

   Like

  • No sepä, ei aina tarvitse vääntää kahden tunnin leffaa, kun saman asian saa tuotua esiin niin paljon tiiviimminkin! Tosiaan, ainoastaan tuo Läski-jakso (8 min) tuntui siltä, että edes pari lisäminuuttia olisi saanut siihen lisää syvyyttä ja tehoa, kun nyt se jäi minusta jotenkin vajaaksi, kun taas Pysäkissä taas 6 minuuttia riitti erittäin hyvin.

   Like

 2. Pingback: Pojat ei oo koskaan vaan poikii – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s