Raparperimehu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä vuosi on ollut ihan kreisi raparperivuosi – ainakin meidän mökillä raparperi on ihan täysin villiintynyt ja puskee uutta vartta kuin viimeistä päivää. Harmi vain, että raparperipiirakkaankiin kyllästyy melko nopeasti eikä pakastimeenkaan mahdu loputtomasti valmiiksi pilkottuja varsia. On siis ollut aika alkaa mehutehtailijaksi.

RAPARPERIMEHU (n. 1 litra)

5dl pilkottua raparperia
1l vettä
0,5dl sokeria
kanelia tai muita mausteita

Pilko huuhdellut raparperin varret n. yhden sentin mittaisiksi paloiksi. Jos haluat mehusta kauniin vaaleanpunaista tai punaista, käytä vain punaisia varsia. Laita raparperit kattilaan ja kaada perään vesi. Itse sekoittelen tässä vaiheessa mukaan kanelijauhetta, mutta enemmän keittiössä hyörivät käyttäisivät varmaan kanelitankoa. Maustaa voi oman maun mukaan millä tahtoo tai olla maustamatta ollenkaan. Kiehauta ja keittele n. 20 minuuttia. Lisää sitten sokeri (tai älä, jos et halua makeuttaa) ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Siivilöi mehu (mie siivilöin varmuuden vuoksi kahdesti) pulloon, kannuun tai pakasteeksi. Mehu säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Jottei mitään menisi hukkaan, niin olen myös purkittanut mehusta yli jääneen mössön ja sekoittanut sitä aamuisin puuron sekaan. Olen myös sekoittanut usein juodessani mehuun kalsiumia sisältävää kivennäisvettä – saa mukavasti kuplia mukaan ja varmistuu siitä, että keho saa tarpeeksi kalsiumia, vaikka raparperia tulisikin nautittua runsaammin. Halutessaan voi myös lisätä raparperien sekaan kattilaan esimerkiksi mansikoita! Jo muutama mansikka tuo lisäväriä ja pehmeyttä mehun makuun.

Mitä teillä on tänä vuonna tehty raparperista?

9 thoughts on “Raparperimehu

 1. Piirakkaa. Papan raparperi puskee kanssa kiitettävästi varsia! Nyttenkin mulla on vielä muutama varsi jääkaapissa ja mietin kauanko ne mahtaa siellä säilyä. Pakastimeen en laita, koska tiedän että sieltä niitä ei tule käytettyä. Jotenka olen miettinyt joskoks tekisi jonkin raparperi-kaurapaistoksen.

  Liked by 1 person

  • Oon kans miettinyt raparperi-kaurapaistosta! Voisi vähän höystää sitä myös mansikoilla.
   Pakastimeen pilkotuista varsista tulee useimmiten tehtyä vaan hilloketta, ovat jotenkin liian vetisiä minun mielestä piirakkaan pakastamisen jälkeen.

   Aika hyvin säilyvät varret jääkaapissa! Ainakin miulla olivat ihan hyviä vielä viikon jälkeen.

   Liked by 1 person

 2. Oi mäkin keittelin viime vuonna raparperista mehua ja se oli ihanaa! Mä en kyllä kyllästy raparperiin millään ja lapsena sainkin siitä lopulta allergista ihottumaa yhtenä kesänä. 😀 Tänä vuonna olen jättänyt raparperin ihan rauhaan, kun se tekee niin köykäisiä varsia. Ehkä sitten ensi vuonna taas uudella tarmolla.

  Liked by 1 person

  • Miulla ois taas muutamia varsia jääkaapissa odottamassa mehuksi keittoa. ❤
   Ensi vuonna voi sitten sinulla olla edessä kunnon raparperisavotta, kun meidän raparperit otti viime vuonna vähän rauhallisemmin ja tänä vuonna ovat ihan villinä.

   Like

 3. Pingback: Milloin viimeksi? – astu harhaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s