Zero Waste syyskuu

Vielä ehtii mukaan viettämään Zero Waste syyskuuta eli kokeilemaan ja oppimaan uusia ekologisia tapoja vähentää omaa hiilijalanjälkeään pienin askelin sekä huomaamaan arjessaan asioita joissa on vielä skarpattavaa sekä myös niitä, joissa on jo ihan tosi kartalla (ja joista voi sitten taputtaa itseään olalle).

Syyskuun teemaviikkoihin kuuluvat

1.KIELTÄYTYMINEN
Tämä ei tarkoita kieltäytymistä kaikista elämän iloista vaan kaikesta sellaisesta turhasta krääsäpaskasta, jota meille tarjotaan useimmiten ilmaiseksi ja jonka tulemme vain muutaman hetken päästä heittämään roskiin täytenä jätteenä. Kieltäydy siis vastaanottamassa ylimääräisiä servettejä, pillejä, erityisesti vaalien aikaan jaettavia flyereita, pinssejä, rintanappeja tai kyniä sekä kaikkea sellaista millä et oikeasti tee mitään.

2. KARSINTA
Ei, tämä ei tarkoita, että karsi elämästäsi ja kodistasi kaikki KonMarittaen ja elä vain kaiku nurkissa naristen vaan sitä, että mieti ostamiasi tuotteita ja karsi pois kaikki ne, jotka eivät ole tarpeellisia. Tarvitko oikeasti uuden t-paidan tai sen bloggarien mainostaman uuden kasvovoiteen, jonka tehosta omalle iholle et voi olla varma? Karsi ostojen määrää ja pidennä jo omistamiesi asioiden käyttöikää – oli kyseessä sitten vaatteen huolto (et ehkä tarvitse uutta neuletta, jos vain poistat vanhasta nypyt) tai tiskiaineen määrä (jospa pienempi tippa riittäisi).

3. UUDELLEENKÄYTTÖ
Sen lisäksi, että tuotteita tulisi käyttää hankinnan jälkeen useamman kuin kerran, niin uudelleen käytöllä on myös toinenkin tarkoitus – sen sijaan, että heität jotain suoraan roskiin, kun se on tullut varsinaisen käyttötarkoituksensa päähän mieti, että mitä muuta sillä voisi vielä tehdä. Kulahtaneista t-paidoista saa oivia siivousrättejä ennen jätteeksi muuttumista (eikä niitä rättejä tarvi erikseen ostaa!), polvista ratkenneet housut muuntuvat helposti shortseiksi ja vanhat hammas- ja tiskiharjat kannattaa hyödyntää virallisen tehtävänsä jälkeen vielä muussa siivouksessa. Tässä miettimisessä vain oma mielikuvitus on rajana!

4. KIERRÄTYS JA KOMPOSTOINTI
Kierrättäminen onkin varmasti sellainen asia, jota jokaisessa kodissa jo ainakin jollain tasolla nykään harrastetaan, sillä se tehdään kerrostaloasujille kovin helpoksi. Roskakatoksista kun nykyään löytyy yhä useammin omat keräysastiansa lasille, metallille, biojätteelle, muoville, kartongille ja paperille energiajätettä unohtamatta. Vaatteiden helpoin kierrättämistapa on uudelleen myynti, mutta niitä voi (ja pitää!) myös kierrättää, jos ne vain ovat siihen soveltuvassa kunnossa. Nykyään Suomessakin on jo monia toimijoita, jotka tekstiiliä keräävät uudelleenkäyttöä varten, joten niitä on aivan turhaa tunkea jätteenä poltettavaksi. Kompostointi lienee enemmän tuttua omakotitaloasujille, kun kerrostalossa biojäte kerätään vain erikseen, mutta kumpaakin kannattaa harrastaa. Plantagenin sivuilla tosin törmäsin Bokashi-menetelmään, jonka avulla myös kerrostaloasuja pääsisi kompostoimaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta silti samalla ehkä hieman liian villiltä omaan keittiöön.

Vaikka tämä tosiaan on Zero Waste syyskuu ja kuuta on mennyt jo ensimmäinen kieltäytymisen viikko, niin väliäkö sen? Näitä voi treenata ja miettiä milloin vaan kuukaudesta tai viikonpäivästä riippumatta. Kampanjan nimeä ei myöskään kannata säikähtää, sillä kukaan meistä ei oikeasti pysty elämään täysin jätteetöntä elämää, vaikka kuinka yrittäisi (ehkä joku luolassa elävä ja täysin erakoitunut askeetikko pystyisi?). Siitä ei siis kannata ottaa liian isoa tavoitetta itselleen ja luovuttaa ennen kuin on edes aloittanut, koska tässä ei vaan valitettavasti pääse suorittamaan 100% onnistumisella – jopa kaikkein edistyneimmät nollahukkaajat saavat aikaan purkillisen jätettä (joka sekin on itselle jo aivan täysin utopistinen saavutus).

Missä teemaviikkojen aiheissa sulla olisi vielä skarpattavaa tai missä oot jo ihan huippuhyvä?

4 thoughts on “Zero Waste syyskuu

 1. Kaikki muut kohdat kuuluvat jokapäiväiseen elämään (miinus muutamat sortumiset), mutta tuo kieltäytyminen vaatii yhä harjoittelua. Hamsterina otan vastaan kaiken minkä vain mistään saan – pillit, kynät, pinssit, nätit paperipussit…TOSIN 98% tästä “krääsästä” päätyy sitten askarteluihin, joten osa turhuudesta kuittaantuu uudelleen käytöllä!

  Liked by 1 person

 2. Itsekin kuulin bokashista hiljattain vanhalta kaverilta, ja se on jäänyt kutkuttelemaan mielen päällä. Pohdin, että hyödyt huonekasveille voisi olla isoja, ja harrastus voisi olla hauska. Toisaalta käsittääkseni siinä pitää kuitenkin nähdä hiukan enemmän vaivaa omien biojätteiden kanssa kuin bioroskikseen kippaamalla, joten toistaiseksi kyseinen projekti odottaa itsellä vielä sitä, jos joskus ilmestyisi riittävä innonpuuska 🙂

  Liked by 1 person

  • Heh, sama! Hyödyt huonekasveille kiinnostaa, mutta niin tekee myös elämän helppous ja ainakin vielä bokashin hoitaminen tuntuu ihan liian työläältä puuhalta. Mutta never say never, jos sen pariin tosiaan vielä joskus intoutuisikin!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s