3+1 tapaa pysyä lämpimänä

Vaikka tätä tietoista elämää on tällä avaruudessa kiertävällä kivilohkareella tullut vietettyä jo yli 30 vuotta, niin aina sitä vaan oppii uutta, jos vain on sille tiedolle avoin. Tottakai nämä seuraavat asiat ovat joillekin aivan päivänselviä jo alakouluikäisistä asti, mutta meillä toisilla menee se kolkkent vuotta hyhmässä elämistä ennen kuin tajuaa, että ei se paleleminen oikeasti kannata.

Veikkaisin, että tämä elämänlaatuani hurjasti parantanut oppi ja hoksaus iski tajuntaani jostakin Mielirohdon Jennan instastoorista tossa alkusyksyllä, jossa todettiin jotain siihen suuntaan, ettei niitä paksuimpia neuleita ja takkeja kannata hillota kaapissa odottamassa niitä oikeita pakkasia, sillä jos hyhmä pääsee uimaan liiveihin jo syyskuussa, niin ei siinä enää untuvatakki tammikuussa oikeesti auta verenkierron ollessa jo pelkkää jäähileslushieta.

Siitäpä tämä ikuinen palelija saikin sitten tehtyä päätöksen, että olkoon tämä vuosi 2020 sitten minkälaista kuraa tahansa vielä vuoden lopussakin, niin ainakaan en enää suostuisi palelemaan pätkän vertaa. Enkä muuten ole palellutkaan ja nyt kerron, miten se on ollut mahdollista.

porkkana-inkiväärikeitto lämmittää mukavasti viileässä syyssäässä ja ne jääkaappiin nahistuneet porkkanat muuttuvat kuin itsestään hävikistä herkuksi.

Yksi tärkeimmistä asioista on varmasti ollut se, että SYÖN TARPEEKSI JA OIKEIN. Olen aina ollut hieman huono tai no ennemmin laiska syömään ja se unohtuu varsinkin vapaapäivinä ihan tosi helposti välillä kokonaan aamupalan jälkeen. Myös mun työeväät on usein olleet vaan joku banaani, salaatti, jogurtti tai smoothie, vaikka työpäivä kestäisi sen seitsemän tuntia tai ylikin. Siis kuinka typerältä se kuulostaa, kun sen näin ylös kirjoittaa! Joitakin aikoja sitten tutustuin paremmin ayurvedan maailmaan ja omaan kehotyyppiini, jolle juurikin huonointa mahdollista tarjottavaa ovat kaikki kylmät salaatit ja smoothiet, kun helposti paleleva vata-kehotyyppini kaipaisi nimenomaan kypsennettyjä ja lämpimiä ruokia. Tänä syksynä otin opiksi myös työeväsrintamalla ja olenkin nauttinut lounaiksi lämpimiä keittoja sekä ihan kotona tehtyä ruokaa pitäen hedelmät ja näkkärit vain nopeina lisävälipaloina. Ennen palelin töissä ihan jatkuvasti (ihme!!), mutta arvatenkin tilanne on nyt vahvasti eri.

Sen lisäksi, että lämpöä tulee nyt ihan eri tavalla oman kroppani tuottamana, niin pidän huolen siitä, että se myös pysyy minun käytettäväni eikä karkaa harakoille PUKEUTUMALLA KUNNOLLA. Siinä missä ennen saatoin pyöräillä pelkissä ohuissa farkuissa töihin muutaman asteen lämpötiloissa sääriluut jäässä, koska eI vIeLä VoI oTtAa NiItÄ pAkSuMpIa VaAtTeItA KäYtTöÖn EtTeI sItTeN tAlVeN tUlLeSsA pAlElE, niin hyväksyin sen, että minulla on kylmä NYT ja todellakin voin pukea niitä lämpimämpiä päälle ja puenkin. Tuntuu huomattavasti mukavammalta harrastaa köyhän spinningiä, kun kylmä ei kangista jäseniä jo ensimmäisessä alamäessä eikä perille päästyä tarvitse hieroa puolta tuntia reisien verenkiertoa toimimaan tai pelätä punoittavien korvalehtien irtoamista. Poutaisina päivinä nakkaan paksujen sukkahousujen tai housujen päälle ohuet, tuulta pitävät ulkoiluhousut ja sadepäivinä paksummat, vettä hieman hylkivät byysat ja kehrään nautinnosta, kun ei palele. Korvien suojaksi kietaisen ihan itse viime syksynä neulomani merinovillaisen pannan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
muistathan pesemisen sijaan tuulettaa villaiset vaatteesi aina käytön jälkeen ja antaa niiden käyttöjen välillä levätä viikattuina hyllyllä henkaroinnin sijaan.

Ja merinovillasta pääsemmekin seuraavaan aiheeseen eli OIKEISIIN MATERIAALEIHIN ja oikeaan lempivaatteeseeni. Luonnonmateriaalit villoineen ja silkkeineen ovat täydellisiä pitämään kehosi lämpimänä tai viileänä kumpaan lopputulokseen sitten haluatkaan päätyä ja niihin oikeasti kannattaa näillä leveysasteilla panostaa. Toki voit kerrostaa itseäsi myös polyesterillä, mutta huomaat pian palelevasi kaikkialta muualta, mutta kainaloidesi olevan aivan hiessä. Itse haaveilen merinovillaisesta aluskerrastosta (morjens, keski-ikä täällä soittelee) ja rahatilanteen salliessa aion todellakin sellaisen ostaa, mutta tällä hetkellä käärin pääni lisäksi vain jalkani merinovillan suloiseen syleilyyn. Vaikka kuinka toitottaisin pitkin kyliä jonkin toisen vaatekappaleen olevan suosikkini, niin tosiasiassa suosikkipaikkaa sillä rintamalla syämmessäin pitelee Voguen merinovillaiset mustat ja ohuet sukat, joita omistankin neljä paria! Voin valehtelematta sanoa, että varpaani eivät ole pysyneet näin lämpiminä sitten varmaan sen, kun olin pieni beebels. Jos kuulut heihin, joiden varpaat ovat kroonisesti jäässä joulusta juhannukseen, niin panosta hyviin merinovillaisiin sukkiin! Niiden lisäksi käytän myös villaisia pohjallisia kengissä, joita voin myös erittäin lämpimästi (pun intended) suositella.

Myös se, että ANTAA ITSENSÄ LEVÄTÄ vaikuttaa vahvasti siihen, miten ympäröivää maailmaa kokee kehollaan ja väsyneenä kaikki ikävät tuntemukset kuten paleleminen vievät helposti vallan. Vaikka kuinka dedikset painaisivat päälle ja tuntuisi siltä, että aikaa ei vain ole millekään, niin juuri silloin on tärkeää ottaa itselleen edes pieni hetki siellä ja toinen täällä. Keittää kuppi teetä tai kahvia ihan ajatuksella ja nauttia se rauhassa, istahtaa hetkeksi jalkakylvyn ääreen, käydä happihyppelyllä ilman sen suurempia päämääriä tai vain hetkeksi sulkea silmät ja hengitellä syvään ruokatauon tärkeyttä unohtamatta. Ihminen ei ole kone, vaikka siihen tämä maailma tuntuukin pyrkivän, joten omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta on muistettava pitää huolta.

Näin marraskuussa voi toki olla hieman aikaista juhlia sitä, että määpäs en oo vielä palellu yhtään nännäsnää, mutta uskon oikeasti vakaasti, että näillä pienen pienillä toimenpiteillä en myöskään palele sitten, kun lämpömittarin elohopea valuu kaksilukuisten pakkasasteiden puolelle.

7 thoughts on “3+1 tapaa pysyä lämpimänä

 1. Villa on ihaninta kaikista. Tarkkailen itse aina kirppareita ja kierrätyskeskuksia kiertäessä vaateosastot tarkkaan villavaatteiden varalle, ja monesti tosi laadukkaita ja hyvänä säilyneitä villavaatteita löytää ihan pilkkahinnalla (varsinkin out of season eli keväällä ja kesällä). Lempparini on huimat 3 euroa maksanut villa-silkkisekoitteinen paita, ja nytkin Uffin alesta löytyi kaksi 100% Shetlannin villaa olevaa villapaitaa tulevaa talvea ajatellen. Vähän nyppyyntyneitäkin ohuita villasta tehtyjä aluspaitoja voi hyvin pitää muiden vaatteiden alla lämpökerrastona. Ja miten paljon onnellisempi onkaan kun ei ole aina kylmä!!

  Liked by 1 person

  • Siis niin hyvin tiivistetty toi, että miten paljon onnellisempi onkaan, kun ei ole aina kylmä! ❤

   Ja hitto miten upeita löytöjä oot onnistunu tekemään kirppareilta. Niiden avulla pysyt varmasti lämpimänä läpi talven, vaikka tulisi minkälaiset pakkaset! 🙂

   Like

 2. Ihana postaus! ❤

  Mä oon kyllä niitä, jotka vetää pipon päähän jo elokuussa jos siltä tuntuu. 😅 Toppatakki roikkuu jo eteisessä, mutta siihen en ole vielä koskenut.

  Nauroin muuten köyhän spinningille. 😂

  Liked by 1 person

  • Haha, todellakin pipoa päähän Suomen olosuhteissa vaikka juhannuksena, ei palelu katso kalenteria! 😀
   Miul kans vielä paksut takit odottelee käyttöä, mutta ohuempien kanssa olen kerrostanut jo huolella puseroita.

   Tää siun kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostina spam-kansioon! En ymmärrä miksi tämä välillä nykyään heittää teidän tuttujenkin kävijöiden kommentteja sinne. Rankkaa sensuuria. :’D

   Liked by 1 person

   • Kyllästynyt meikäläisen löpinöihin! 😄
    Mullakin joskus jättää tuttujen kommentit odottamaan hyväksyntää, vaikka ei pitäisi.

    Ja joo, fleecen olen kaivanut aikoja sitten jo esiin. 😄

    Liked by 1 person

 3. Lumeton alkutalven aika on mulle aina ongelmallinen, kun ei millään haluaisi luopua kevyemmästä pukeutumisesta, Nyt kuitenkin viimepäivien tuulten riepottelu on saanut minutkin kaivamaan kaapista lämpöisempiä vaatteita. Minä panostan siihen, että kun jalat ja niska on lämpöisinä, on koko kroppa lämmin. Kunnon sukat, kuivana pitävät kengät ja kaulahuivi kuuluvat siis nyt ulkoilun osaksi. Mutta nahkarotsi repsottaa vielä auki 😀
  Miun iho ei ole koskaan kestänyt tavallista villaa, enkä raaski aitoa mohairia tai angoraa ostaa, joten kerrospukeutuminen ja sekakuidut pitävät minut lämpimänä.

  Liked by 1 person

  • No mut nahkatakkihan näyttääkin kaikkein parhaimmalta auki pidettynä – tyyli ennen kaikkea! 😀 Ja kyllä, kun jalat ja niska on lämpimät, niin kyllä muu keho pärjää.

   Mohair ainakin kutittaa ihan pirusti, mut suosittelen kokeilemaan kans joskus merinovillaa. Sen ei pitäis aiheuttaa ihoärsykkeitä!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s