3+1 ekotekoa arjessani

Jo huhtikuussa Ihme Ituhippi haastoi instagramissaan miettimään kolmea oman elämän ekotekoa. Ajattelin, että aiheesta voisi syntyä ihan blogipostauksen verran tekstiä, joten siirsin vastaamisen tänne ja näköjään haudoin ajatuksiani asian suhteen muutaman kuukauden verran. Onneksi aihe on ajankohtainen edelleen ja jatkossakin.

1. Mikä on ollut vaikutukseltaan kaikkein merkittävin valinta, jonka sä olet tehnyt? ⁠
Ehdottomasti kasvisruoka! En siis ole vegaani tai edes kasvissyöjä (syön kananmunia, kalaa ja juustoja sekä rakastan sour cream -sipsejä), mutta suurimman osan ajasta pyrin syömään vegaanista ruokaa. Ajattelin joskus sen olevan ihan todella vaikeaa, kituliasta ja ihan vaan ärsyttävää kikkailua, mutta kun ymmärsin etten oikeastaan joudu luopumaan mistään muusta kuin eläimiin kohdistuvasta riistosta, niin kaikesta tuli ihan tosi paljon helpompaa. Voin edelleen syödä lempiruokiani vain vaihtamalla muutaman ainesosan. Kasvispullat ja -makkarat ovat aivan yhtä hyviä kuin lihalliset versiot – niiden oikeasti hyvien löytämiseksi vain saattaa joutua käyttämään vaivaa ja maistamaan montaa, omaan suuhun sopimatonta versiota ensin – eikä niiden syömisen jälkeen ole raskas olo fyysisesti tai henkisesti. Nykyajan vegaani tai kasvissyöjä ei todellakaan ole mikään pelkkää salaattia ja porkkanaa puputtava hippi, vaikka sellainen kuvasto lienee joissain piireissä vielä voimissaan, vaan lähes kaiken voi saada nykyään vegaanisena tai vähintäänkin kasvisversiona – jopa ne kananmunatkin, vaikken olekaan vielä uskaltautunut kokeilemaan.

2. Mikä on ollut sulle kaikkein helpoin muutos arjen tavoissa?
Noh, tähänkin vastaus olisi ollut tuo ruoan muuttaminen kasvispainotteiseksi, mutta ettei mene liian toisteiseksi, niin sanotaan vaikka kierrätys, vaikkei sitä ehkä muutokseksi lasketakaan. Mun lapsuudenkodissani kierrätettiin ahkerasti, joten sain hyvät valmiudet jatkaa kierrättämistä myös asuessani omillani. Meidän taloyhtiö teki tästä myös astetta helpompaa, kun talon roskakatoksessa voi nykyään kierrättää myös muovit (eikä niitä tarvitse enää kuljetella pitkin kyliä, jota tekemään voin myöntää olleeni todella laiska, joten ehkä tää lasketaan sittenkin muutokseksi, hah!) lasin, pahvin, biojätteen ja metallin lisäksi. Asun myös aika lailla rivakan kiven nakkauksen päässä jäteasemasta, joten miulle on tosi helppoa ja nopeaa päästä eroon myös vaikeammin kierrätettävistä jätteistä. Tossa paikallisella asemalla alkoi tänä kesänä vihdoinkin myös poistotekstiilien keräys, jonne voi viedä kaikki käyttökelvottomat, mutta puhtaat lakanat, pyyhkeet, vaatteet ja muut tekstiilit. Tietenkään en voi kuluttajana lopulta tietää mihin kierrätykseen viemäni jätteet lopulta päätyvät (tää MOT:n paljastama keissi muovinkierrätyksestä oli aika kylmäävä), mutta pitää vaan uskoa, että ei ne kaikki ainakaan päädy poltettavaksi.

3. Mikä on ollut sulle kaikkein vaikein ekoteko?
Vaivan näkeminen ja se on sitä edelleen! Just joku muovin kärrääminen keräyspisteelle, joka ei osu sun reitille muuten koskaan tai bussin/junareitin etsiminen, kun helpompi on vaan hurauttaa autolla. Jos toi jäteasema ei tosiaan olisi tossa ihan vieressä, niin mm. rikkonainen, ikivanha kahvinkeitin ja palaneet loisteputket törröttäis ihan varmasti vieläkin tuolla komerossa odottamassa ihmettä, joka ei vaan koskaan tapahtuis. Nykyään jaksan jo hieman paremmin nähdä asioiden eteen vaivaa esimerkiksi etsimällä tiettyjä asioita käytettynä uutena ostamisen sijaan ja suunnittella asioita etukäteen hieman paremmin, mutta ei minusta pyhimystä saa tässä(kään) asiassa. Oon myös aloittanut korjaamaan asioita ahkerammin enkä vaan laiskana odota, että asiat korjaantuis itsekseen tai ostaisin uutta tilalle. Viimeksi liimasin lenkkarista irronneen pohjan takaisin ja hyvin kestää edelleen, uutta ei siis tarvittu ja pikaliimatuubi maksoi alle neljä euroa.

+ oma lisäykseni kysymyspatteristoon:

Missä voisin vielä parantaa?
Just tota omaa viitseliäisyyttä ja sen pienen lisävaivan näkemistä, ettei mun laiskuuden vuoksi menisi turhaan rajallisia luonnonvaroja hukkaan. Oon tänä vuonna koittanut keskittyä myös siihen, etten esimerkiksi lutraisi vettä menemään ihan niin holtittomasti ja opetellut pakastamaan kaiken, minkä tiedän etten ehdi ennen pilaantumista syödä. Näistä “aarteista” onkin välillä ollut hupaisaa koittaa vähäisillä kokin taidoillaan kehitellä jokin edes hiukan hyvältä maistuva hävikkiruoka. Myönnän myös, että min kodin puhdistusaineet voisi pikkuhiljaa tuoda 2020-luvulle ja etsiä purkkien tyhjennyttyä niille jonkin ekologisemman vaihtoehdon. En vaan vielä tiedä, että lähtisinkö koittamaan näitä somia Pirkan tuotteita vai Saaren Taika Siivoussaippuaa kanssa. Luultavasti laiskuuksissani päädyn Pirkkaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

Mitkä on sun elämän kolme ekotekoa?

6 thoughts on “3+1 ekotekoa arjessani

 1. Toi suhtautuminen kasvisruokaan on monella varmaan yhä se “yhtä ja samaa, sekä mautonta”. Vaikka siis vegaaninen ruoka on ihan älyttömän hyvää ja monipuolista. Moni perus tuttu ruoka kääntyy helposti vegaaniseksi! Itse vaan pitäisi opetella vielä enemmän tekemään vegesapuskaa!

  Liked by 1 person

  • Jep! Ja sit jos on maistanut jotain yhtä tai kahta vegetuotetta ja ne ei olekaan olleet suunmukaisia, niin helposti tulee tuomittua sitten ne kaikki samanlaisiksi eikä halua enää kokeilla uudestaan. Pitäis itsekin opetella ees muutamia uusia reseptejä, kun niin helposti jumiutuu noihin tuttuihin. 😀

   Liked by 1 person

 2. Hmm…mie olen himokierrättäjä (lasi, muovi, paperi, metalli, biojäte..you name it, I´m doing it), joten se on ehdottomasti minun ekoteoistani yksi.
  Oisko toinen vaatteiden osto, silloin kun niitä ostan, kirpparilta? Vai meneekö se tuon kierrättämisen alle?
  Ekoteko on myös kodin pattereiden pitäminen lämmitysaikaan 17 asteessa. Tämä ei varmaan näillä helteillä tunnu oleelliselta asialta, mutta ainakin täällä susirajalla suurimman osan vuotta tarvitsee kotia lämmittää!
  Kolmas ekotekoni voisi olla se, että kaikki valonlähteemme on vaihdettu ledeihin ja kodinkoneissa valinta on aina se energialuokaltaan paras.

  Kasvisruokaa meillä syödään joka viikko, mutta syömme myös lähialueella tuotettua lihaa. Meillä kasvisvaihtoehdon lisäämistä hankaloittaa se, että kaikki kasvisruoka (paitsi vihreä salaatti ja kurkku) pitää olla kypsennettyä Turjakkeen allergioiden takia. Myönnän myös olevani niin laiska/avuton, että en jaksaisi miettiä syömisiämme niin tarkkaan monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion saavuttamiseksi kuin mitä puhtaasti kasvisruokavalio vaatisi.

  Liked by 1 person

  • Haha, tunnistan tuon laiskuuden myös itsessäni! Erilaiset allergiat ja muut tekee kyllä elämästä kaikin tavoin vaikeampaa ekoilunkin suhteen, mutta onneks kenenkään ei tartte tehdä kaikkea sataprosenttisesti ollakseen ekologinen. 🙂

   Liked by 1 person

 3. Olen tässä vuosia tuskaillut, mihin nuo poistotekstiilit oikeasti kannattaisi laittaa. Kiitos siis vinkistä, kävin kurkkaamassa, niin meillekinpäin on nyt ilmestynyt tuo poistotekstiilin keräys. Mennyt kokonaan ohi tällainen tieto, tai sitten siitä ei ole oikein viestitty asukkaille?

  Mielestäni muutamassa vuodessa on kivasti muuttunut ilmapiiri kasvisruuan osalta niin, että ei ole pakko olla täysin kasvissyöjä tai vegaani, vaan jo ne yksittäiset muutokset kasvispainotteiseen suuntaan ovat aina askel parempaan päin. Olen itse itseasiassa vähän vahingossa päätynyt osa-aikavegaaniksi, kun jossain vaiheessa epäilin maitoa allergiaoireideni aiheuttajaksi, jolloin vaihdoin ison osan maitotuotteista kaura- ym. versioihin. Hyvin toimii! 🙂

  Liked by 1 person

  • Mie bongasin ton poistotekstiilien keräyksen Roskaviestistä, mutta siinäkin oli tosi pieni juttu aiheesta ja muualla ei tosiaan ole mitään infoa näkynyt.

   Osa-aikavegaanius kuulostaa hyvältä. 🙂 Maitotuotteiden osalta onkin jo onneksi paljon hyviä korvaavia kasvipohjaisia tuotteita, vielä kun jostain löytyisi hyvä vegaaninen juusto!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s