Ette kai te vaan autolla ole liikenteessä?

Kävimme sunnuntaina kasvattamassa nälkää Myllypuron luontopolulla, jonka jälkeen suuntasimme paikalliseen ravintolaan syömään ja kävelykadulle jäätelöille (oli muuten nyt vasta se kesän eka jäätelökioskitötterö!).

Asiaa tässä hetken itsekseni pähkäiltyäni päätin kirjoittaa ylös ajatukseni siitä mitä fiiliksiä ensimmäiset viisi minuuttia ravintolassa herättivät. Kun meidät ohjattiin pöytään, niin käsiimme tietenkin ojennettiin ruokalistat, koska olimme kertoneet tulleemme syömään. Sen jälkeen tarjoilija kiinnitti huomiomme pöydällä lepäävään drinkkilistaan käyden sen lävitse, hehkuttaen muutaman drinkin maasta taivaisiin ja todeten ette kai te vaan autolla ole liikenteessä ja kumpis se onkaan kuskina, että toinen voi vapaasti juoda. Kun kiitimme infosta ja kerroimme juovamme vettä ja limonadia hän paneutui pyytämättä kanssamme ruokalistaan nostaen listalta muutaman suussa sulavan, lihaisan annoksen sekä suositteli vielä listan ulkopuolelta talon erikoisburgeria maittavine pekoneineen ja pihveineen. Pöydässä vallitsi hetken hiljaisuus, kunnes kiitimme uudelleen infosta ja tarjoilija poistui.

Ihan normaalin kuuloista, eikö? Että on normaalia tyrkyttää asiakkaalle drinkkejä sunnuntaina hetki jälkeen puolenpäivän ja suositella pelkkiä liha-annoksia? Että ainoa syy jättää drinkit ottamatta on se, että olisi kuskina? Kun ei itse juo alkoholia (tai syö lihaa) ja seurana on alkoholiongelmien kanssa paininut tyyppi, niin voin sanoa, että tuntui todella vaivaannuttavalta kuunnella sitä alkoholin (ja lihan) mainostusta. Ei todellakaan se fiilis minkä haluaisi saada, kun pitkästä aikaa uskaltautuu ravintolaan syömään. Instagramissa @darravapaa käsitteli asiaa myös toissapäivänä ja siellä nousi esiin samanmoinen tarina saman ketjun ravintolasta, joten luultavaa on, että kyseinen alkoholia tyrkyttävä tyyli on ihan yleinen käytäntö ketjun ravintoloissa.

Mitä tarjoilija sitten olisi voinut tehdä toisin? Kertoa drinkkilistan olemassaolosta, jos sellainen vaikka aperitiivina tai jälkiruokana maistuisi, mutta mainita myös limonadia löytyvän ja jos ruokalistaan on käsketty asiakkaiden kanssa paneutumaan, niin voisi suositella liharuoan lisäksi myös kasvisruokaa. “Tästä meiltä löytyy drinkkilista, mutta limuja löytyy myös runsaasti. Listalta suosittelisin ruokaa x (liharuoka) ja jos liha ei ole se oma juttu, niin ruoka x (kasvisruoka) on myös yksi asiakkaidemme suosikeista”. Pieni muutos, suuri vaikutus. Alkoholittomuus tai kasvissyönti ei ole mitään marginaalissa elävien ikuisten kuskien ja paljasjalkaisten hippien hommaa, vaan jotain mikä kannattaa oikeasti huomioida asiakkaita (ja ihan vaan ihmisiä) kohdatessa.

Onko sulle tyrkytetty alkoholia tarjoilijan toimesta ravintolassa?

LUE MYÖS:
Alkoholista

6 thoughts on “Ette kai te vaan autolla ole liikenteessä?

 1. Oi niin tuttu fiilis! Hyvä kun kirjoitit tästä. Olen ottanut kyllä tavaksi huomauttaa, että voisihan sitä suositella jotain muutakin (kuin niitä epäterveellisimpiä ja epäympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja).

  Like

  • Tuo on kyllä hyvä tapa! 🙂 Tuossa olisi itsekin pitänyt saada suunsa auki, mutta jotenkin vain siinä tilanteessa typertyi eikä osannut sanoa oikein mitään.

   Like

 2. Siis mä yllätyin positiivisesti kun kuulin ainakin yhdellä Turun jokilaivoista kysyttävän siideriä ostaeassa, että holiton vai holillinen. Kuulemma myös holittomat on ne joita myydään toisinaan enemmän.

  Vegevaihtoehtoja kaipaisin itse enemmän ravintoloihin. Vaikka olen edelleen sekasyöjä ja sellaisena varmaan pysynkin, niin arvostan kasvisvaihtoehtoja!

  Liked by 1 person

  • Toi kuulostaa tosi hyvältä tavalta, sillä moni saattaa olla siinä uskossa ettei holittomia edes olisi tarjolla. Oispa tuollaisia paikkoja ja tarjoilijoita enemmänkin! Niissä darravapaan tarinoissa oli ihan järkyttävää, kun asiakkaalle oli esim. limsatilauksen jälkeen sanottu tarjoilijan toimesta, että ei kai nyt mitään limsoja et eiköhän pistetä siideri! Ja kyseessä tosiaan saman ketjun ravintola missä myökin käytiin…

   Ja kyllä! Nykyäänkin tuntuu, että sen hyvän kasvisvaihtoehdon löytäminen listalta on tosi vaikeaa ja jos haluaa ihan vegaanisen, niin sitten on yleensä tarjolla vain yksi annos. Ehkä ne vielä jossain vaiheessa yleistyvät!

   Liked by 1 person

   • Itse en ole absolutisti, mutta otan nykyään sen holittoman vaihtoehdon yleensä aina. Juhlissa voin juoda lasin kuohuvaa prosenttien kera tai just lasin viiniä. Mutta humalahakuista juomista en ole harrastanut vuosikausiin. Joten alkoholin tuputus tuntuu todella inhottavalta!

    Liked by 1 person

   • Just toi tuputtaminen on niin perseestä! Jos joku valitsee juoda jotakin holitonta, niin ei ole kaverin, tarjoilijan tai kenenkään oikeus tehdä uutta päätöstä hänen puolestaan ja ruveta tyrkyttämään alkoholia. Ei mitään muutakaan päihdettä tuputeta toiselle väkisin.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s