Kansalaisaloite verkkokalastuksen kieltämiseksi Saimaalla

Jokainen suomalainen on varmasti tietoinen siitä, että saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji ja sitä esiintyy vain Saimaalla, eikö? Sen suojelemiseksi kerätään ja lahjoitetaan vuosittain suuria summia rahaa, että meillä olisi jatkossakin näitä riemastuttavia pötkylöitä kelluttelemassa Saimaan aalloilla ja loikoilemassa sen kivillä. Vähälumisuuden aikoina joukko vapaaehtoisia käy kolaamassa lumipesiä, että norpilla olisi synnytyspaikkoja ja maailmaan tupsahtelisi kuutteja estämään taas yhden lajin sukupuuton. Viime vuosina kantaa onkin saatu hieman kasvatettua, mutta sen olemassaolo on jatkuvasti veitsen terällä. Lämpenevä ilmasto vähälumisine talvineen ei ole todellakaan ainoa uhka tälle virtaviivaiselle sukeltelijalle vaan toisen, erittäin suuren uhan luo myös verkkokalastus.

Verkkokalastuksen kielto on nykyään voimassa huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun, joten viime maanantaina verkot sai taas heittää vesille. Heti parin päivän jälkeen saimme lukea uutisia, että jo neljä kuuttia oli takertunut verkkoihin ja hukkunut. Neljä, jo valmiiksi uhanalaisesta lajista, jonka kantaa lasketaan vain sadoissa yksilöissä. Siinä saadaan taas ensi talvena kolata lumipesiä tosissaan ilme naamalla tämän vahingon korjaamiseksi ja niin kauan kun verkkokalastusta Saimaalla jatketaan samanlaisena, ei mikään tule muuttumaan eikä kanta todellakaan elpymään.

Siksi kirjoitin tämän pienen lurautuksen, että kävisitte allekirjoittamassa kansalaisaloitteen, jossa kiellettäisiin verkkokalastus Saimaalla ihan kokonaan. Aloitteesseen pääset tästä. Kuten kansalaisaloitteessakin todetaan, se ei ole mikään todellinen uhka kenenkään elinkeinolle, sillä norppaystävällisiä kalastustapoja on olemassa. Se, että päätyy käyttämään verkkoja on vain ajattelemattomuutta, typeryyttä ja täyttä välinpitämättömyyttä mitään muuta kuin itseään kohtaan. Verkkokalastus Saimaalla on myös tuomittu eri kalastusryhmissä ja eräässä käymässäni keskustelussa myös todettu kaikkein tylsimmäksi kalastuksen muodoksi – mitä se todellakin on.

Tukensa saimaannorpille voi käydä siis antamassa ilmaiseksi allekirjoituksen voimalla, mutta tukea voi myös rahallisesti täällä (WWF) tai täällä (Suomen luonnonsuojeluliitto).

Olethan jollain tapaa mukana, luonnon puolesta?

4 thoughts on “Kansalaisaloite verkkokalastuksen kieltämiseksi Saimaalla

    • Jee, hyvä sinä! 🙂

      Olen kans erittäin iloinen siitä, että norpat ovat viimeistään nyt nousseet suurella volyymillä esille. Omassa kuplassani ne ovat olleet jo vuosikausia yksi puheen- ja huolenaiheista.

      Like

  1. Mielenkiintoista on juuri kalastajien nillitys siitä, ettei kohta voi enää kalastaa lainkaan ja kalaa ei saa enää kaupoista. Menetelmiä nyt kuitenkin on muitakin kuin verkkokalastus ja norpille turvallisia vehkeitä löytyy ja varmasti kehitetään lisää. Lisäksi tämä koskee vain Saimaata, joka toki on laaja.

    Liked by 2 people

    • No niinpä! Verkkokalastus ei ole ainoa kalastuskeino enkä todellakaan usko, että kalatarjonta tulee loppumaan kaupoista vaan sen takia, ettei yhdellä Suomen järvistä saa kalastaa verkoilla…

      Liked by 1 person

Leave a comment