Vuosi ostamatta vaatteita – miten meni?

Aika laittaa nippuun Vuosi ostamatta vaatteita -haaste ja päästän teidät heti kiemurtelemasta jännityksen ikeestä kertomalla, että hyvinhän se meni! Toki te, jotka minua seuraatte instagramin puolella, tiesittekin tämän jo (lähes) heti vuoden vaihtuessa.

Se, että vuosi meni hyvin tarkoittaa sitä, että en ostanut yhtäkään vaatetta koko vuoden aikana. Tiedän, että se tuntuu uskomattomalta ja olenkin asiasta itse kaikkein eniten ymmälläni. Uskomatonta, mutta totta – vuosi meni oikeasti todella nopeasti ja jo muutaman kuukauden jälkeen en oikeastaan enää edes kaivannut vaatekaappiini mitään uutta, koska päähän oli jo iskostunut ajatus siitä ettei mitään uutta oikeasti tarvitse, koska vaatteita on entuudestaan jo niin paljon.

Vuoden aikana oli niin läheisen hautajaiset kuin iloisempiakin juhlia sekä asun vaatineet halloween-juhlat, joista jokaisesta selvisin ostamatta yhden yhtä uutta vaatekappaletta. Halloween-juhliin en lopulta päässyt sairastumisen vuoksi, mutta sinne taiteilin asun jätesäkistä, hautajaisiin löytyi kaappikaupalla mustaa jo valmiiksi ja “firman” bileisiinkin puin saman mekon kuin muutamia vuosia aiemmin.

Usein toistetaan samaa fraasia tapahtumia ja juhlia enteilevinä aikoina, ettei sieltä omasta vaatekaapista löydy mitään päälle pantavaa, vaikka vaatetta on henkarit pullollaan ja sitten ollaankin jo ostamassa jotain uutta. Oli lopulta hirveän helppoa ja vapauttavaa pukeutua juhlavampaa pukeutumista vaativiin tilaisuuksiin, kun tiesi tasan tarkkaan mitä on käytettävissä. Ei ollut sitä takaporttia käydä vain ostamassa jotain uutta, millä ratkaista täysin itse luotu pukeutumisongelma, vaan oli oikeasti käytettävä päätään ja keksittävä, mitä niistä jo valmiina olevista vaatteista saa aikaiseksi. Ja paljonhan niistä saa, kun asiaa vain jaksaa ajatella uuden ostamisen sijaan.

Viime kesän Lepaa-näyttelystä idea ensi kesän kukkapenkkiin?

Ainoa asia minkä koin lopulta jatkuvana puutteena olivat ne aivan tavalliset mustat farkut (joista hölisinkin jo ensimmäisessä aiheeseen liittyvässä postauksessa), joita kaipailinkin lopulta lähes koko vuoden. Oma itsepäisyys ja haasteen mahdollisimman puhtaasti suorittaminen saivat kuitenkin aikaan sen, etten niitä hankkinut, vaan kuljin itsepintaisesti hameissa, mekoissa, ulkoiluun tarkoitetuissa housuissa sekä jo elastaania ulos tunkevissa housuissa, jotka ovat joskus olleet myös reisien ja polvien kohdilta kiiltäväpintaiset. Myönnän kuitenkin auliisti, että 2. päivä tammikuuta kuluvaa vuotta kävin ostamassa mustat farkut Lindexistä – jotka myyjän kieltelystä huolimatta keräävät ihan jokaisen koiran karvan ja pölyhiukkasen 10 metrin säteeltä. Noh, ehkä se on pieni hinta siitä, että löysi kerrankin yhdellä sovistuskierroksella itselleen istuvat housut.

En aio vetää heti perään mitään Toinen vuosi ostamatta vaatteita -haastetta, mutta #viidenvaatteenvuosi kiinnostelee.

Hot or Cool -instituutti on tehnyt laskelmia ja julkaissut raportin, josta ilmenee, että yhden vuoden aikana voi ostaa viisi uutta vaatetta, mukaan lukien kengät muttei alusvaatteet ja sukat, jotta hankinnat pysyisivät planeetan kannalta kestävissä rajoissa. Jos tarvetta syntyisi useammalle tuotteelle, niin ne tulisi hankkia käytettynä. Viisi vaatetta vuodessa on ostolakkoa huomattavasti pehmeämpi lähestymistapa lähteä perkaamaan omaa ajatteluaan kuluttamisesta vaatteiden suhteen. Haasteen aikana joutuu punnitsemaan mitkä hankinnoista ovat oikeasti tarpeellisia, mitä voisi olla järkevämpää ostaa käytettynä tai lainata vaatelainaamosta ja mitä oikeastaan sieltä omasta vaatekaapista jo löytyykään. Ja mikä on tärkeintä muistaa: vaikka saisit ostaa viisi tuotetta, niin sinun ei kannata ostaa niinkään montaa, jos et oikeasti tarvitse mitään uutta.

Vuonna 2022 ostetut vaatteet: 0 kpl

Lue myös:
Vuosi ostamatta vaatteita, osa 2
Vuosi ostamatta vaatteita, osa 1
Vuosi ostamatta vaatteita?

2 thoughts on “Vuosi ostamatta vaatteita – miten meni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s