Puhutaan rahasta, osa 3

Tämä postaus on osa sarjaa, joiden ensimmäinen osa löytyy täältä ja toinen täältä. Sarjassa seurataan yhden kuun rahatilannetta vuoden välein ja kuuksi valikoitui pari vuotta sitten toukokuu, kun postaus nyt vain tuli silloin mieleen tehdä. Ensimmäisessä osassa elin työttömyysetuuden voimin, toisessa osassa olin ollut palkkatyössä puolisen vuotta ja tässä toukokuussa olen saman työnantajan palveluksessa edelleen.

Palkkaa sain nettona toukokuussa 1842,76€ (siellä oli vähän lomarahoja eli en saa normaalisti noin paljoa :D) (vrt. 2018: 1438,48€ , 2017: 709,13€)

Kuukausittaiset, kiinteät menot: 600,11€ (vrt. 2018: 356,34€, 2017: 351,89€)

Näissä voi huomata ‘pienen’ nousun, vaikken ole vieläkään hankkinut maksullisia kanavia Netflixin tai HBO:n muodossa tai edes uutta harrastusta kuukausimaksuineen. Suurin syy summan nousuun on se, että vastikkeeni nousi viime syksynä 72%. Jjjep. Syynä on rahoitusvastike juurikin käynnissä olevalle putkiremontille (sekä myös myöhemmin tuleville hissi- ja kattoremonteille, joista koen jälkimmäisen hieman tärkeämmäksi). Vastike nousi vielä uudestaan nyt kesäkuussa, mutta onneksi vain maltillisella n. 7 eurolla. Rahoitusvastikkeen lisäksi summaa nostaa viime vuonna aloittamani sijoittaminen. Siirrän joka kuukausi 50 euroa Nordnetiin ja sitä kautta eri rahastoihin.

Säästötilille: 612€ (vrt. 2018: 512€, 2017: 100€)

Tottakai säästö-Sirpa säästelee edelleen! Joku siellä saattaa miettiä, että miksi tungen satoja euroja makaamaan vain säästötilille sen sijaan, että sijoittaisin suuremmalla summalla kuukaudessa. Ihan vaan puhtaasti siksi, että sijoitukseni ovat pitkän aikavälin sijoituksia, joista otan rahat pois sitten joskus, mutta sitä ennen tulen tarvitsemaan mucho dinero mm. edellä mainitun putkiremontin maksamiseen. Haaveissa siintää myös uusi, pienempi koti lähivuosien hankintalistalla eikä sen mahdollista käsirahaa voi valitettavasti maksaa pelkällä osakkeiden omistamisella.

Ruokaan varattu summa: 250€ (vrt. 2018: 250€, 2017: 150€)

Ihmisen täytyy syödäkin tai ainakin näin olen kuullut. Olen viime aikoina pohtinut summan pienentämistä, sillä en oikeastaan mikään kuukausi käytä noin paljon rahaa ruokaan ja kodintarvikkeisiin, mutta en ole raatsinut. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin palkkarahahanat taas sulkeutuvat ja on hyvä olla ruokarahaa sukan varressa. Ja kyllä, edelleen nostan tämän summan käteisenä ja olen se ärsyttävä tyyppi rahoineen kaupan kassalla ojentelemassa kolikoita.

Humputtelutilille: 200€ (vrt. 2018: 200€, 2017: 50€)

Ihmisen pitää myös humputella ja oi kuinka olenkaan sitä tehnyt! Tai en tiedä niin siitä varsinaisesta humputtelusta, mutta ainakin olen saanut siihen tarkoitettua rahaa kulumaan ihan kiitettävästi. Tilitiedot paljastavat, että kahviloissa on notkuttu tavallista useammin, jäätelö on maistunut ja uutta nuttua ostettu ylle.

Yllättävät / muut menot: 169,65€ (vert. 2018: 108,93, 2017: 21€)

Näitähän piisas! Vanha tuttu joka vuodelta eli kotivakuutus tietenkin ja Veikkauksen tilille siirsin 12 euroa (laitan aina saman summan myös säästötilille), jossa pelaan kolmella eurolla viikossa yhden rivin lottoa ja yhden eurojackpottia. Kaikkein eniten meni rahaa kuitenkin bensaan, sillä ajoin kerran edestakaisin Imatralle (n. 250km) ja neljä kertaa eessuntaas naapurkaupunniin (n. 130km per reissu), joista yksi oli työmatka, josta saan korvauksen seuraavan palkkakauden puolella.

Tilistä jäi jäljelle: 11,00€ (vert. 2018: 11,21€ , 2017: 36,24€)

Pelkäsin massiivisiksi nousseiden bensakulujen vetävän summan miinuksen puolelle, mutta huh, ei sentään. Tällä kertaa päätin jättää jäljelle jääneen summa käyttötilin puolelle venymävaraksi, kun aika mitättömäksi jäi. Sain myös toukokuun aikana kirpputorituloja 65 euroa käteisenä, joista laitoin 50 euroa ruokakassaan ja loput yleiseen humputteloimiseen (lähinnä vain työeväiden hankintaan).

Ja taas on toukokuu siinä mukavasti niputettuna lukuihin. Nyt kun tässä on jo aika lailla tätä naputeltaessa tietoinen kesäkuun tuloista ja yhdestä yllättävästä menoerästä, niin kesäkuu olisi kyllä ollut erittäin mielenkiintoinen ja erilainen kuukausi tähän vertailuun.  Palkkatuloja meinaan tuli n. 450e vähemmän kuin touko/kesäkuussa ja heti palkkapäivänä meni yli 200 euroa pelkkiin auton kuluihin – kesä/heinäkuussa ei siis todellakaan eletä leveästi!

Näihin tunnelmiin palaillaan taas ensi toukokuussa, mutta sitä ennen asiasta on mahdollista jauhaa tietenkin lisää kommenttien puolella!

4 thoughts on “Puhutaan rahasta, osa 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s