Niivermäen luonnonsuojelualue

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten aiemmin mainittua on tänä vuonna ylläni leijunut vapaapäivien hyvä karma eli aurinko on jaksanut paistella tai vähintäänkin sateet väistyä aina, kun olen vapaitani viettänyt. Eräs sunnuntai ei myöskään ollut siinä mielessä poikkeus ja auringon hyväillessä tienoota tuli tehtyä päätös siitä, että nyt vihdoin on hyvä päivä vierailla pitkästä aikaa Niivermäen luonnonsuojelualueella.

Minulle kerta luontopolulla oli (vasta!) kolmas, vaikka vain muutaman kilometrin päässä majaani pidänkin, mutta seuralaiselleni kerta oli ensimmäinen. En ollut luvannut matkan varrella näkyvän mitään sen ihmeellisempää kuin metsämaisemaa, kallioita ja lintutornin, mutta ovathan nekin toki jo itsessään ihmeellisiä asioita tänä aikana, kun metsää kaadetaan kuin heinää pelloilta, pelloiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka olimme jalkojemme päällä jo hyvissä ajoin, niin silti tuntui, että taistelimme laskevaa hämärää vastaan metsän synkimmissä osissa jo tuoreeltaan puolen päivän jälkeen, sillä aurinko tuntui kääntyvän laskuun ennen kuin edes kunnolla nousi.

Niivermäki luontopolkuineen oli juuri sellainen kuin muistelinkin sen olevan. Vanhat puut nousevat jykevinä vastaan, kun taas osa on jo myrskyissä mennyt nutulleen ja siihen ne ovat saaneet jäädäkin, lepäämään, ravinnoksi ja pesäpaikoiksi – vain polulle osuneita on hieman raivattu, pistetty sopivasti poikki. Välillä kuuluu vaimennettuna autojen ääni, sillä alue on aika lailla keskellä vilkasta taajamaa, mutta aika hyvin metsä imee äänet itseensä ja jäljelle jää vain hiljaisuus, jonka rikkoo näin talvisin satunnainen sirkutus, pakkaselta vapaana soliseva pieni puro tai toisiaan vasten hankaavien puiden aavemainen ääni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reitin varrelta löytyy opasteita ja infotauluja alueen eliöstöstä ja se on vain n. 2 kilometriä pitkä, joten reitin kiertämiseen ei mene koko päivää. Matkaa taitetaan niin polulla kuin pitkospuillakin, keskellä sammalmetsiä ja jykevän kallion vierustaa (jossa on kesäaikaan niin valtaisia ja vallattomia saniaisia, ettette näkemättä usko!). Matkan varrelta löytyy myös tosiaan lintutorni, jossa voi nautiskella omista eväistä puunlatvustoja tuijotellen tai seurailla alueen rikasta lintukantaa.

Tuona tammikuisena päivänä metsä huokui lokakuun tunnelmaa lumen huutaessa äänekkäästi poissaoloaan, vain satunnainen talitiainen vilahti näkökentässä ja polku oli useassa kohdassa peittynyt kävyn riekaleisiin ehkä oravien pitojen jäljiltä. Kevyen pakkaspäiväretken jäljiltä mieli oli kirkas, keho täynnä voimaa ja pinaattikeitto maistui erityisen hyvältä.

Niivermäen luonnonsuojelualue ja luontopolku
Kytöahontie 2
45720 Kuusankoski

ps. käykää ihmeessä kurkkaamassa Annan blogista lisää kuvia Niivermäeltä eri vuodenaikoina! omia suosikkejani ovat nämä kesäiset keijumetsä-kuvat.

4 thoughts on “Niivermäen luonnonsuojelualue

 1. Niivermäki on niin upea alue! Pidän siitä eniten juurikin silloin, kun ketunleivät ja valkovuokot kukkivat. Näky on niin lumoava, että voisin käydä siellä silloin vaikka joka päivä.

  Kiitos linkityksestä, lämmittää mieltä ❤

  Liked by 1 person

  • Se on! Pitäisi ehdottomasti käydä useammin.

   Miun työmatkan varrella on myös metsikkö, onkohan tuo nyt sitten Tanttaria, joka on aina alkukesästä ketunleivistä valkoisenaan. Todellakin lumoavan kaunista. ❤

   Muistelin, että sinulla eli enemmänkin kuvia Niivermäeltä, niin pitihän se linkata, jos vaikka joku innostuisi vierailemaan – niin siun blogissa kuin Niivermäelläkin! 🙂 ❤

   Like

 2. Tämä pitää pistää korvantaa, on sen mittainen metsäretki, että Turjakkeenkin voisi saada kävelemään 🙂 Kun kesällä käydään kotimaan reissuilla, vänkään aina edes pikaiselle visiitille, jos matkan varresta löytyy joku luontopolku tai muu kaunis luontoalue.

  Liked by 1 person

  • Sitten suosittelen tätä erittäin vahvasti! Jos tarvitsee Turjaketta suostutella enemmän, niin alueen vieressä (siis oikeasti VIERESSÄ) on Kauppakeskus Veturi, jonne voi vaikka samalla reissulla poiketa syömään JA nämähän siis sijaitsee aivan 6tien varrella. Ni että tervetuloa! 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s